7/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στη συνέντευξη Τύπου για τη βία στα σχολεία


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για να εξαγγείλω την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των εργασιών του «Δικτύου ενάντια στη βία στο σχολείο».

Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ των μαθητών για χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς και την ανάγκη της συστηματικής και συντονισμένης αντιμετώπισης του φαινομένου, συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το «Δίκτυο ενάντια στη βία στο σχολείο»

Η σύσταση του Δικτύου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γραφείου της Επίτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του Παρατηρητηρίου για τη βία στο σχολείο του Υπουργείου Παιδείας, πολύ γρήγορα όμως, αγκαλιάστηκε θερμά από διάφορους άλλους φορείς από το δημόσιο τομέα, καθώς και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται μαζί μας είναι:
- το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
- το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και συγκεκριμένα η Αρχή κατά των Διακρίσεων
- ο Οργανισμός Hope for Children UNCRC Policy Center
- η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
- το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου
- ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
- ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού
- το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου CyberEthics

Από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχουν:

- η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας ,
- η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής,
- το Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας,
- το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
- ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

και το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, που συντονίζει τη λειτουργία του Δικτύου.

Γνωρίζω, επίσης, ότι το Δίκτυο είναι σε συνεχή ανάπτυξη. Πολλοί φορείς επέδειξαν ενδιαφέρον για ένταξή τους σε αυτό. Επίκειται η ένταξη αρμόδιων Τμημάτων της Αστυνομίας Κύπρου, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, οργανωμένων γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων.

Βασικός σκοπός σύστασης του Δικτύου όπως καθορίστηκε από τα ίδια τα μέλη είναι η ενδυνάμωση της προσπάθειας όλων των φορέων στον αγώνα ενάντια στη βία στο σχολείο.

Τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για το φαινόμενο της βίας στο σχολείο. Η δημιουργία μιας κοινής αντίληψης του φαινομένου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση και τον εντοπισμό των περιστατικών βίας, ώστε να αναληφθεί δράση αντιμετώπισής τους και στήριξης των παιδιών που εμπλέκονται.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Παρατηρητήριο για τη Βία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανέλαβε τη δημιουργία και έκδοση ενός ενημερωτικού τρίπτυχου, που απευθύνεται στην κυπριακή κοινωνία, σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, γνωστοποιώντας την ύπαρξη του Δικτύου.

Κυρίως, όμως, με το τρίπτυχο το κοινό ενημερώνεται για τον ορισμό της βίας, τις μορφές με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί στο περιβάλλον του σχολείου και τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, γνωστοποιούνται στο κοινό όλες οι τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν από διάφορους φορείς για να παρέχουν ενημέρωση, στήριξη και συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που χρειάζονται οι ίδιοι ή δικά τους πρόσωπα στήριξη σε θέματα βίας.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και της βίας, ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας, στηρίζει και ενισχύει τις σχολικές μονάδες μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας επιχορηγεί τα σχολεία για την υλοποίηση πολλών αξιόλογων δράσεων που σχεδιάζονται για τον σκοπό αυτό. Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης στηρίζει τις σχολικές μονάδες στην αντιμετώπιση έντονων περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς. Οι ψυχολόγοι της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας μέσα από την καθημερινή τους πρακτική χειρίζονται περιστατικά σε σχέση με τη σχολική βία και στηρίζουν συμβουλευτικά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, η Υπηρεσία στηρίζει την εφαρμογή του προγράμματος Δάφνη σε δημοτικά σχολεία, που είναι κατεξοχήν πρόγραμμα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού.

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής σε συνεργασία με την ΟΑΠ προσφέρει στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης το Πρόγραμμα διαμεσολάβησης για την επίλυση συγκρούσεων στον χώρο του σχολείου, ένα πρόγραμμα με μεγάλη προληπτική αξία στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Παράλληλα, η θεσμοθέτηση του νέου γνωστικού αντικειμένου της Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συμβάλλει στην πρόληψη πολλών κοινωνικών προβλημάτων.

Με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο καταγράφεται η έκταση και οι μορφές βίας στο σχολείο, ώστε οι δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας που υιοθετούμε να είναι στοχευμένες και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας.

Η δημιουργία του δικτύου ενδυναμώωει το έργο του Υπουργείου μας, καθώς και τις αξιόλογες δράσεις που κάθε φορέας ξεχωριστά αναλαμβάνει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας.

Για τον λόγο αυτό, συγχαίρω όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο και συμπορεύονται στον αγώνα ενάντια στη βία. Ο δρόμος είναι μακρύς, ο αγώνας είναι δύσκολος και συχνά επίπονος. Μπροστά στον πόνο, όμως, του παιδιού, κάθε παιδιού που θυματοποιείται και υποφέρει, ο αγώνας γίνεται επιτακτικός και επίμονος.

Κυρίες και κύριοι, κηρύσσω επίσημα την έναρξη λειτουργίας του «Δικτύου ενάντια στη βία στο σχολείο» και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του.