6/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω του αθλητισμού



Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.  Ιωνά Νικολάου
σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω του αθλητισμού


Ευχαριστώ για την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηένου και τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας με θέμα: "Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω του αθλητισμού".

Θα ήθελα πρωτίστως να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αθηένου κ. Δημήτρη Παπαπέτρου για τη διοργάνωση της εβδομάδας εκστρατείας κατά των εξαρτήσεων στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνει χώρα και η αποψινή εκδήλωση που αφορά το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών και την αντιμετώπισή του μέσω της υγιούς απασχόλησης όπως είναι ο αθλητισμός.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας πιστεύει ακράδαντα ότι η υγιής απασχόληση όπως είναι ο αθλητισμός, συμβάλλει σημαντικά σε θέματα πρόληψης κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι οι εξαρτήσεις, η νεανική παραβατικότητα και η βία στα γήπεδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που καλύπτει όλο το φάσμα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής υιοθετώντας τις γενικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράζονται μέσα από τις πρόνοιες της Λευκής Βίβλου με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον κυπριακό αθλητισμό, ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, και εντάσσεται η πρόταση για ενίσχυση της σωματικής κατάστασης των πολιτών μέσω του κοινοτικού αθλητισμού τόσο στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αθλητισμού όσο και της υγιούς διαβίωσης του.

Απαραίτητη λοιπόν στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων είναι η συλλογική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με καταλυτικό το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη και έγκαιρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έτσι ώστε να αναπτύξουν τις σωστές στάσεις ζωής για να αναχαιτίζουν τους κινδύνους.

Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε τον ρόλο των τοπικών Αρχών στην προαγωγή του αθλητισμού και χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης προγραμμάτων κοινωνικής ή ερασιτεχνικής άθλησης και συμμετοχής της νεολαίας σε αυτά αφού ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για την ανάπτυξη ψυχολογικών αντιστάσεων ενάντια στις εξαρτήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις, δυστυχώς οι σχετικές έρευνες στον τόπο μας καταδεικνύουν θλιβερά στατιστικά στοιχεία:
·         Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) έχει καταγράψει στην Κύπρο, από το 2004 τον θλιβερό αριθμό των 140 θανάτων από ναρκωτικά.
·         Το 2013 η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας παρέπεμψε σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι 143 άτομα παραπέμφθηκαν σε θεραπεία από το υποστηρικτικό, οικογενειακό τους περιβάλλον. Συνολικά παραπέμφθηκαν 516 άτομα σε θεραπευτικά κέντρα το έτος 2013.
·         Σύμφωνα με την ΥΚΑΝ ο αριθμός των περιπτώσεων χρηστών που έχει χειριστεί για το 2013 ήταν: για την ηλικιακή ομάδα 14-17 ετών: 59 χρήστες, για την ομάδα μεταξύ 18-24 ετών ήταν 296 χρήστες, και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 25 ετών ήταν 55 χρήστες. Σύνολο δηλαδή 410 χρήστες έχουν έρθει σε επαφή με την ΥΚΑΝ.
·         Επίσης, για το έτος 2013 αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η πιο διαδεδομένη ουσία εξάρτησης στην Κύπρο ήταν η κάνναβη.
·         Ο αριθμός υποθέσεων σε σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες για το 2013 ήταν 1001, ενώ ο αριθμός ενεχομένων προσώπων ήταν 1165, από τους οποίους οι 897 ήταν Κύπριοι και οι 268 ήταν αλλοδαποί.
·         Στοιχεία που αφορούν τους συλληφθέντες για θέματα εξαρτησιογόνων ουσών για το 2013 κατέδειξαν ότι 276 συλληφθέντες ήταν άνδρες ενώ 11 ήταν γυναίκες.
·         Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι 53 άτομα από τα 287 που συνελήφθηκαν για  υποθέσεις εξαρτησιογόνων ουσιών κατά το έτος 2013 ήταν μαθητές, 40 φοιτητές, 52 στρατιώτες, 64 εργαζόμενοι και 78 άνεργοι.

Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, έχουν προταθεί συγκεκριμένες πολιτικές με βασικούς πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με εξάρτηση, όπως:
·         Τη δημιουργία επαρχιακών κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης προσιτά στους νέους,
·         Την αύξηση του αριθμού των θεραπευτικών κοινοτήτων,
·         Τη συνεχή αξιολόγηση των προσφερόμενων προγραμμάτων,
·         Την αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της θεραπείας για εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων.

Για την καταστολή του προβλήματος, η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως στόχο της τη μείωση των γενεσιουργών παραγόντων με τους εξής τρόπους:
·         Την ενίσχυση της συνεργασίας της Αστυνομίας, των τελωνείων και των δικαστικών Αρχών για αποτελεσματικότερους ελέγχους και την καταπολέμηση της διακίνησης, και
·         Την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας, με τη βελτίωση τους και τη νομική κατοχύρωση των υπό κάλυψη αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία. Η τιμωρία και οι φυλακές δεν θεραπεύουν εξαρτημένα άτομα, γι’ αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας των αλλαγών αποτελεί προτεραιότητα μας. Για να επιτύχουμε, χρειάζεται να ενισχύσουμε τα θεραπευτικά κέντρα στον τόπο μας.
          
  • Με τη δημιουργία και ενίσχυση των κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης στις διάφορες επαρχίες προσιτά στους νέους, όπου  θα μπορεί κάποιος χρήστης, γονιός ή φίλος να καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια.

  • Με την αύξηση του αριθμού τέτοιων κοινοτήτων για να είναι εύκολο σε κάθε νέο, είτε προέρχεται από την πόλη είτε από την επαρχία, να προσέρχεται και να συμμετέχει στα προγράμματα.

Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε ανεξίτηλο χρέος προς τη νέα γενιά να την προστατεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και να της παραδώσουμε ως παρακαταθήκη το δικαίωμα μιας ελεύθερης, υγιούς ζωής, μακριά από τον δόλιο, ψεύτικο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συγχαίρω για άλλη μια φορά τους συνδιοργανωτές για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.
_________________