29/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 34 Ο Συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας
στο 34 Ο Συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού


Είναι με μεγάλη χαρά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την πρόσκλησή σας να χαιρετήσει το συνέδριό σας. Δυστυχώς, λόγω άλλων προειλημμένων υποχρεώσεων δεν του ήταν κατορθωτό να παρευρεθεί και να σας χαιρετίσει προσωπικά όπως ήταν και η επιθυμία του. Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του και τις ευχές του για επιτυχία του 34 ου Διήμερου Συνεδρίου του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού.

Ένα Συνέδριο το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό στα ιατρικά δρώμενα της χώρας μας και που είναι φέτος αφιερωμένο στη μνήμη του δρα Μάριου Τριτοφτίδη, ενεργού μέλους του Συλλόγου,   ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρός του για σειρά ετών.

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές για το πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου. Είμαι σίγουρος ότι οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές εμπειρίες, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό τις γνώσεις τους γύρω από μια πληθώρα εξειδικευμένων θεμάτων, που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής πράξης. Αναντίλεκτα, η χωρίς οικονομική επιβάρυνση προσφορά του αξιόλογου αυτού συνεδρίου προς τους επαγγελματίες Υγείας της χώρας μας, συμβάλλει τα μέγιστα προς το σκοπό αυτό.
   
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα γίνουν παρουσιάσεις που αφορούν την πρόληψη, την παθογένεια ασθενειών, τη διαγνωστική προσέγγιση καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης και της γονιδιακής θεραπείας.      

Οι παρουσιάσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, τη Ρομποτική Χειρουργική, τον ύπνο και τις διαταραχές του, την αμυντική ιατρική, τη συγγενή αιματουρία και τη γονιδιακή θεραπεία στη β-Θαλασσαιμία. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν περισσότερο για το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο είναι ίσως μοναδικό στον ελληνικό χώρο και στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και τη συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού.

Η πολιτεία και το υπουργείο, επικροτούν και ενθαρρύνουν τη διοργάνωση αξιόλογων και επιμορφωτικών συνεδρίων, όπως το σημερινό. Βρισκόμαστε άλλωστε, στην εποχή όπου οι εξελίξεις στον τομέα της   υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Νέες τεχνολογίες και μέθοδοι ανακοινώνονται καθημερινά, επιφέροντας μια πραγματική επανάσταση στην ιατρική επιστήμη.
 
Συνέδρια σαν το σημερινό αποτελούν επομένως, αναγκαιότητα. Η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στις νέες αυτές τεχνικές και θεραπείες, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο εφόδιο στις προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.   Η υγεία άλλωστε, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτή   περιγράφεται στη Διακήρυξη της ίδρυσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 1948. Βασικό μέλημα της πολιτείας λοιπόν,   είναι  και η διασφάλιση του ψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας για τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Σε μια εποχή όπου η ιδιαίτερή μας πατρίδα ταλανίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να στοχεύουν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ούτως ώστε ο τομέας της υγείας να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες.
 
Θα ήθελα τέλος, να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εισηγητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν εργαστεί με ζήλο για την επιτυχία του συνεδρίου. Είμαι σίγουρος ότι πέραν των επιστημονικών ενημερώσεων, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ένα μέσο αλληλογνωριμίας, ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κυπρίων και φιλοξενούμενων επαγγελματιών υγείας. Τα οφέλη είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολλαπλά.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του   34ου Διήμερου Συνεδρίου του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού.

_______________