20/2/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κληρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους:  «Η σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε κατόπιν παράκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να τον ενημερώσουμε, μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, πάνω σε διάφορα θέματα.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων περιλαμβάνεται η πορεία και η εξέλιξη κάποιων από τα νομοσχέδια, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, όπως είναι, για παράδειγμα, η ευθύνη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, η ασυλία του Προέδρου, η ανάγκη για συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Περαιτέρω ενημερώσαμε τον Πρόεδρο σχετικά με την πορεία των συνεχιζόμενων με εντατικό ρυθμό ανακρίσεων, σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομία».

Ερωτηθείς αν τα νομοσχέδια αφορούν την ανάπτυξη, ο κ. Κληρίδης είπε: «Όχι, ασχοληθήκαμε με διάφορα νομοσχέδια τα οποία είχαν περιληφθεί στις προεκλογικές διακηρύξεις του Προέδρου και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εξηγήσαμε πώς μπορούν να προωθηθούν, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και άλλα αυτού του είδους θέματα».

Κληθείς να πει αν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά πόσον έχουν εντοπιστεί πρόσωπα για λογαριασμούς που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι «για το θέμα αυτό δεν θα κάνω ιδιαίτερες δηλώσεις, όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο παρά για το γεγονός ότι πραγματικά πιστεύω ότι η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει και πρέπει ν' αρχίσει η περίοδος των έργων.

Γι’ αυτό να σας παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, που είναι θέμα ημερών να τύχουμε των υπηρεσιών τους, αλλά και, ανεξάρτητα από αυτό, σχετικά με κάποιες υποθέσεις, οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες, ελπίζουμε ότι εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων θα έχουμε αποτελέσματα, τα οποία θα είναι απτά. Γι’ αυτό προτιμώ να μιλήσω με έργα παρά με δηλώσεις».

Κληθείς να πει αν θα οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις στη δικαιοσύνη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ευελπιστούμε πως αυτό θα αρχίσει εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων».

Σε ερώτηση αν έχουν στοιχειοθετηθεί ποινικές ευθύνες είπε:  «Ναι. Αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων, έτσι ώστε οι υποθέσεις, οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες τώρα, να οδηγηθούν στο δικαστήριο, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα τηρηθεί για τη συνολική συμπλήρωση του όλου ανακριτικού έργου».

Ερωτηθείς για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν έχει καμιά σχέση αυτό το θέμα με θέματα κατάρρευσης της οικονομίας, «το οποίο εξετάστηκε υπό τις γνωστές συνθήκες τώρα και βρίσκεται προς συμπλήρωση».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι θα έπρεπε να επισπευθεί η διαδικασία για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι επισπεύδεται όσο το δυνατόν επιτρέπουν οι συνθήκες.

______________