14/2/14

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου

 

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής



EY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τη διαδικασία της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την ελληνική κοινή γνώμη, που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο στην Κρήτη, που ενδιαφέρει την Ελλάδα ως μια χώρα μεσογειακή, τουριστική, μια χώρα με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Παρουσίασα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά, πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.
Γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και, βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.
Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας. Αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου.
Το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου για τα όσα συζητήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, για τα επόμενα βήματα, για το πώς τοποθετείται η παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος, μέσα στον περιφερειακό και τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.
Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται πάντα το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο.
Μία λύση που προστατεύει τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένη σε ένα ομοσπονδιακό, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, μέλος του ΟΗΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια.
Είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανήκει στις Ηγεσίες των δύο Κοινοτήτων. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Και βέβαια, είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, γιατί την τύχη του ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες. Άρα ο Κύπριος πολίτης είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον και πρέπει να του διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις μίας απόφασης η οποία έχει συνείδηση του ιστορικού βάρους της.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα στείλει σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα του προτείνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Συμφωνεί η Κυβέρνηση με αυτή την πρόταση;
ΕY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είπαμε στον κ. Καμμένο ότι θα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό, θα συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε εάν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι, διότι πρέπει να διασφαλίσουμε επί της ουσίας συναινετικές διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε μια θερμή συνάντηση, την πρώτη για το Κυπριακό, διαπιστώσατε αυτή τη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων;
ΕY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν πάρα πολύ θετικό και δημιουργικό, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη του Συμβουλίου εις βάθος για όλες τις πτυχές του ζητήματος.
Δόθηκε ευκαιρία να θυμίσουμε κρίσιμες στιγμές του παρελθόντος, να αναλύσουμε λεπτές και δύσκολες έννοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Συνταγματικού Δικαίου, να αναφερθούμε σε πτυχές του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στην περιοχή ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος.