20/2/14

Συνάντηση του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ



Ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κογκρέσου κ. Andreas Kiefer. Τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου συνόδευε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξης Γαλανός.



Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεδρίασε στην Κύπρο στις 19 Φεβρουαρίου, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ένωσης Δήμων Κύπρου μέσω της Αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Ειρήνης Λοϊζίδου, η οποία υπηρετεί ως μόνιμο μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2007. Η κα Λοϊζίδου ήταν, επίσης, παρούσα στη συνάντηση με τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις, κυρίως για τις εμπειρίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλων χωρών μελών του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Το Κογκρέσο των Τοπικών Αρχών και Περιφερειών είναι το Σώμα που ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα που αφορούν στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι ο κινητήριος μοχλός του Κογκρέσου αφού είναι η Επιτροπή που ουσιαστικά «παρακολουθεί» και «ελέγχει» κατά πόσον οι τοπικές και περιφερειακές αρχές των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης λειτουργούν σε αρμονία με τις αρχές που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Κύπρος συμμετέχει στο Κογκρέσο από τις 24 Μαΐου 1961, με τρία μόνιμα και τρία αναπληρωματικά μέλη, τα οποία ορίζονται από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων και είναι αιρετοί.

--------------------