20/2/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας









Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νικόλα Χατζηγιάννη.




Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Είχα την ευκαιρία να ακούσω την πορεία των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η Επιτροπεία προκειμένου ο Συνεργατισμός να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είχαν συσσωρευτεί και να μπει ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της επιτέλεσης του κοινωνικού του ρόλου, της κοινωνικής του προσφοράς.



Ο Συνεργατισμός έχει μια μακρά προσφορά προς την κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα προς τον κόσμο της υπαίθρου, ιδιαίτερα προς τον αγροτικό μας κόσμο. Έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για την αποτροπή  φαινομένων τοκογλυφίας και έχει μια μεγάλη εκτίμηση  από τον κυπριακό λαό. Είμαι βέβαιος ότι  με τις ενέργειες και με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπείας, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του Συνεργατισμού, ο Συνεργατισμός όχι μόνο θα επανέλθει στα παλιά επίπεδα προσφοράς προς την κοινωνία αλλά, ξεπερνώντας προβλήματα και δυσκολίες, θα έχει περαιτέρω ανάπτυξη προς όφελος του κυπριακού λαού. Έχω διαβεβαιώσει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα  στην Επιτροπεία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις είτε από κυβερνητικά σχέδια που κατατίθενται, είτε πρωτοβουλίες νομοθετικές της Βουλής, αν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την Επιτροπή».



Από πλευράς του ο κ. Χατζηγιάννης είπε: «Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ήταν μέσα στο πλαίσιο των επαφών που διενεργούμε με την πολιτεία για να ενημερώσουμε για την πορεία  του  Συνεργατισμού, για τις προσπάθειες που κάνουμε,  για τους στόχους που έχουμε θέσει. Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις, ακούσαμε και αρκετές συμβουλές και διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα σε συνεργασία  και μαζί με την πολιτεία, έτσι ώστε να επανέλθει σε πορεία σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν ο Συνεργατισμός και να ανακάμψει. Ο ρόλος του Συνεργατισμού στην κυπριακή κοινωνία  και οικονομία είναι πολύ σημαντικός, και αυτόν τον ρόλο εμείς θα τον ενισχύσουμε και θα τον εκσυγχρονίσουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε αυτό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν».



Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Επιτροπείας Συνεργατισμού από τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών, ο κ. Χατζηγιάννης είπε: «Εκεί μπαίνουμε ουσιαστικά σε θέματα στρατηγικά και επιχειρησιακά. Εκεί η απόφαση έχει να κάνει ακριβώς για τον στόχο μας για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Συνεργατισμό. Εκεί κρίναμε ότι θα  ήταν, για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Συνεργατισμού, καλύτερα να διαπραγματευόμαστε απευθείας μαζί με τη συντεχνία που εκπροσωπεί τους εργαζομένους  στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Μέσα στο νέο πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή στις ιδιαιτερότητες που έχει τώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και ο  Συνεργατισμός, θέλουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Δηλαδή να μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά, που θα έχουν ουσιαστικό όφελος».



Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο Πρόεδρος της Επιτροπείας είπε: «Γίνονται πολλά. Είναι μια  τεράστια πρόκληση που υπάρχει εκεί. Στελεχώνουμε αυτή τη διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ενώ την ίδια στιγμή η νέα Γενική Διεύθυνση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα άμεσα μέσω διαφόρων λειτουργικών δράσεων. Έτσι ώστε να μπορέσουμε το  συντομότερο δυνατό να βγάλουμε κι εμείς τις κατάλληλες πολιτικές και να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται ότι θα αυξηθούν ενώ αυτό που έχει σημασία είναι αυτά τα δάνεια να είναι βιώσιμα.  Για να γίνουν βιώσιμα πρέπει εμείς να έρθουμε σε επαφή  με όλους αυτούς του πελάτες και να μείνουν αυτοί ουσιαστικά που μπορούν και θέλουν να τους εξυπηρετήσουμε και να το διασφαλίσουμε αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά  πράγματα που πρέπει να κάνουμε και πραγματικά προχωράμε γρηγορότερα απ’ όσο μπορούμε. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σχετικά χαμηλός αυτό όμως  συμβαίνει επειδή είμαστε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναμένουμε ότι αυτό θα έχει σχέση και με το πώς κινείται η οικονομία, αλλά κι από τις δράσεις μας. Πιστεύω ότι  με τις δράσεις, την προσπάθεια και τη διάθεσή μας θα μπορέσουμε να  αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, όπως αυτή ορίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης».      

__________________