15/2/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην εκδήλωση «Κεντούμε μνήμες από τα υφαντά του Καραβά»






Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Δημάρχου Καραβά, κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση, «Κεντούμε μνήμες από τα υφαντά του Καραβά». Ταυτόχρονα, συγχαίρω τους νέους του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, για την ενεργό συμμετοχή τους, που στοχεύει να μοιραστούν μαζί μας τη μεγάλη περηφάνια για την καταγωγή τους, την ιστορία και τις παραδόσεις του Καραβά.



Oι Καραβιώτες πρέπει να είστε περήφανοι, επειδή κατάγεστε από ένα τόπο που ευλογήθηκε από την ιστορία και έγραψε ιστορία. Λένε ότι ο τόπος διαπλάθει ανθρώπους και χαρακτήρες: Σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που σημαδεύει με την ανοικτοσύνη της θάλασσας και τον πλούτο της γης τον  χαρακτήρα και τις χωρίς ορίζοντα αναζητήσεις του κάθε Καραβιώτη και Καραβιώτισσας, ανιχνεύετε τις μνήμες της Ιστορίας του τόπου, της Ιστορίας της Κύπρου. Ένας χαιρετισμός στη Λάμπουσα, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου και στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ευλαλίου και της Παναγίας της Γαλατερούσας είναι η σημερινή μέρα. 

Ο κυπριακός ελληνισμός είναι υπερήφανος, επειδή γνωρίζει και τιμά  την ιστορία του, στηρίζεται στις βαθιές προγονικές ρίζες και ελληνικές αξίες του και, παρά τις σημερινές δυσκολίες που περνάει ο τόπος μας, δεν σκύβει το κεφάλι, δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει σε κανέναν εκβιασμό, αντέχει στις δυσκολίες και με ενότητα και ομοψυχία κοιτάζει μπροστά για να οικοδομήσει ξανά την Κύπρο που μας αξίζει. Ο κυπριακός λαός προχωρά υπερήφανος, επειδή ξέρει ότι μια μέρα θα δικαιωθεί.

Εδώ και 40 χρόνια παρά την τουρκική κατοχή,  που σας κρατά μακριά από τον Καραβά και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, ο Δήμος Καραβά και οι δημότες του παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα για επιστροφή με πολλές αντοχές, με επιμονή, υπομονή και εγκαρτέρηση. Μέσα από τις εκδηλώσεις και τις ποιοτικές δραστηριότητές σας, κρατάτε ζωντανές τις μνήμες του κατεχόμενου Δήμου και δείχνετε την αποφασιστικότητά σας για απελευθέρωση και επιστροφή.

Σήμερα, με την έκθεση υφαντών αλλά και τις παρουσιάσεις που θα γίνουν για το παραδοσιακό καραβιώτικο κέντημα «φερβολιτές», του οποίου η ιδιότυπη τεχνική του παρουσιάζει έντονο τοπικό χαρακτήρα, γυρνάμε πίσω τον χρόνο και ταξιδεύουμε μαζί με τις διηγήσεις των κεντητριών στα παλιά όμορφα χρόνια και στις παραδόσεις, ήθη και έθιμα σας.

Για να θυμόμαστε.  Γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του και τις παραδόσεις του είναι καταδικασμένος να χαθεί. Μαζί με σας και όλοι οι Έλληνες της Κύπρου θυμίζετε ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ή να διαγράψουμε την ιστορία μας. Στον αγώνα αντίστασης που διεξάγετε, με όπλο τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, η Κυβέρνηση σας διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται σταθερά δίπλα σας. 


_____________