17/2/14

Δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Υγείας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας


 
Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εφαρμογής του ΓεΣΥ ήταν στο επίκεντρο σημερινής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας δρ. Πέτρος Πετρίδης.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Πετρίδης ανέφερε τα εξής:


«Θεώρησα υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις προσπάθειες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ένα θέμα που απασχολεί και επηρεάζει τον κάθε πολίτη της χώρας μας, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Υπουργείο Υγείας, γνώριζα πως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Τόσο, επειδή η εφαρμογή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όσο και για το γεγονός ότι η υιοθέτηση του συνιστά μνημονιακή υποχρεώση της χώρας μας.

Δεν είναι σίγουρα της ώρας να αναλύσουμε το γιατί δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε συνθήκες οικονομικά πολύ καλύτερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα. Από την άλλη, ωστόσο, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Το γεγονός ότι καλούμαστε να εφαρμόσουμε άμεσα το ΓεΣΥ υπό εξαιρετικά αντίξοες οικονομικά συνθήκες, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις για την εφαρμογή ενός βιώσιμου, λειτουργικού και πάνω από όλα δίκαιου συστήματος υγείας. Ενός συστήματος, το οποίο να προστατεύει πάνω από όλα τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από όλους, από την παρούσα οικονομική κρίση.

Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός ΓεΣΥ για χάρη του ΓεΣΥ, για να το θέσω όσο πιο απλοϊκά μπορώ. Η εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί τη μοναδική επιλογή που έχουμε στα χέρια μας. Μέσες λύσεις δεν υπάρχουν.
 
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους πιθανούς ορατούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, καθώς και τα οικονομικά ρίσκα που εμπερικλείει η εφαρμογή του, ζήτησε τις απόψεις διάφορων Διεθνών Οργανισμών, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι απόψεις τους συγκλίνουν. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο, διαβλέπουν καθολικά μια σειρά από ορατούς κινδύνους και ρίσκα, καθώς και αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις με την εφαρμογή του προτεινόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο πάνω Διεθνών Οργανισμών, με την εφαρμογή καθολικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, τόσο οι κρατικές/δημόσιες δαπάνες υγείας, όσο και οι εθνικές δαπάνες υγείας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, γεγονός καθόλου βοηθητικό για την οικονομία κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Περαιτέρω, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στο παρόν στάδιο, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, αφού η άμεση εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβολή φορολογίας προς τους πολίτες. Κατά την παρούσα περίοδο, με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτιμούν ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων των Διεθνών Οργανισμών, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι σε επαρκή θέση για να επιβιώσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Θέτουν, παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση, να προηγηθεί της εφαρμογής του ΓεΣΥ η αναδιοργάνωση και ο επανασχεδιασμός της οργανωτικής και διοικητικής δομής των κρατικών νοσοκομείων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονόμηση τους.

Αυτή τη φορά, πρέπει επιτέλους, με αποφασιστικότητα και προσεκτικά βήματα, να κάνουμε τη θεωρία πράξη. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε με γοργά, αλλά σωστά βήματα στην αυτονόμηση και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Εάν δεν το πράξουμε, το ΓεΣΥ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα είναι ούτε λειτουργικό, αλλά ούτε και οικονομικά βιώσιμο.

Επιπρόσθετα, μια σειρά από άλλες δράσεις/ενέργειες, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές και προαπαιτούμενες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ωστόσο, είναι υπό εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, είναι η οριστικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εισαγωγή και λειτουργία του ΓεΣΥ, η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των προμηθευτών, όπως είναι η εφαρμογή του συστήματος αποζημίωσης των ενδονοσοκομειακών περιστατικών με τη μέθοδο των ομάδων συγγενών διαγνώσεων ( DRGs), η ετοιμασία των προϋπολογισμών των κρατικών νοσηλευτηρίων και οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία παροχέα, το σύστημα πληροφορικής, η περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή των Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών και Πρωτοκόλλων, το θέμα της αποζημίωσης και τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και του τρόπου λειτουργίας του δικτύου των φαρμακείων, κ.ά.

Η διαδικασία για την εισαγωγή του ΓεΣΥ είναι, αναμφίβολα, ένα έργο πολύπλοκο και ευρύ στο οποίο εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες/Τμήματα/Υπουργεία, που συντονίζονται για να προωθήσουν δράσεις με σκοπό την ολοκλήρωση του όλου έργου.

Όλα αυτά που έχω αναφέρει δημιουργούν τρία δεδομένα.
 
1.      Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, για να μειωθούν οι κίνδυνοι που διαβλέπονται και να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του. Θέση την οποία συμμερίζεται πλέον και η Τρόικα. Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, μετακινείται στα μέσα του 2016 και καταγράφηκε ως μνημονιακή υποχρέωση.

2.      Το δεύτερο δεδομένο που έχουμε ενώπιον μας είναι πως για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα πρέπει επιτακτικά να διασφαλιστεί ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να το αντέξει. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι, κάτι που τόνισε άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη της και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κα. Ντέλια Βελκουλέσκου, ότι οι όποιοι κίνδυνοι για υψηλό βραχυπρόθεσμο κόστος από την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποφευχθούν.

Σημειώνεται δε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Christoph Schwierz αναγνώρισε την ανάγκη σε περίπτωση μη οικονομικής ανάκαμψης το 2015 να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα πλήρους εισαγωγής του ΓεΣΥ το 2016.

3.      Τρίτο και σίγουρα όχι έσχατο δεδομένο είναι το ότι προτού εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ θα πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα των ποσοστών συνεισφοράς και της επιβολής συμπληρωμών επί των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να προστατεύσουμε τις οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι γνωστό, πως έχω ζητήσει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας την εξεύρεση εναλλακτικών σεναρίων σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί και τυγχάνουν προσεκτικής και ενδελεχούς μελέτης. Να υπενθυμίσω ότι το χρηματικό ποσό που είχε υπολογισθεί και θα πρέπει να συγκεντρώνεται από τις συμπληρωμές επί των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ σε καθεστώς ΓεΣΥ (συμπληρωμές, οι οποίες αυξάνονται σε βάθος χρόνου ανάλογα με τον πληθωρισμό υγείας).

Μέλημα του Υπουργείου Υγείας, είναι η μη καταστρατήγηση του θεσμού της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους δικαιούχους.

Όλα όσα έχω ήδη αναφέρει, ενδεχομένως, δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προδιαθέτουμε τον κόσμο για νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει. Για εμάς, αυτό που προέχει, και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, είναι η υιοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας.

Δεν έχει σημασία εάν αυτό εφαρμοστεί στα μέσα του 2015, στις αρχές του 2016 ή στα μέσα του 2016.

Κύρια έγνοια και μέλημα, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Υπουργείου Υγείας, είναι η εφαρμογή ενός λειτουργικού, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου συστήματος υγείας, που θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες και προστατεύοντας τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και την πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, ο δρ. Πετρίδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ θα ξεκινήσει, τόνισε, περί τα μέσα του 2015, καθώς αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Αυτό που εξετάζεται, συμπλήρωσε, είναι πώς θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το ΓεΣΥ είναι η μοναδική εναπομείνασα μνημονιακή υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι υπόλοιπες 15 έχουν εκπληρωθεί.