7/2/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υποδέχθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, τον Υπουργό Πετρελαίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Sherif Ismail. Οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν αρχικά κατ’ ιδίαν, ενώ ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Αιγύπτου.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι αυτή αποτελεί «απόδειξη των στενών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, σχέσεις οι οποίες έχουν εμβαθυνθεί και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για διάφορους, πιθανούς, τομείς συνεργασίας στα θέματα ενέργειας. Μιλήσαμε και για ανανεώσιμες πηγές, αλλά κυρίως για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία αφορά σε όλη την αλυσίδα των δραστηριοτήτων για αξιοποίησή τους. Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου έχει πολυετή πείρα στον τομέα αυτό και είναι μια πείρα που και εμείς ως Κύπρος προσδοκούμε να αποκτήσουμε – και με στενή συνεργασία με την Αίγυπτο είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, στη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν επίσης πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου και ιδιαίτερα εκατέρωθεν της μέσης γραμμής των δύο χωρών. Παράλληλα, εξήγησε, συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση μιας κοινής Τεχνικής Επιτροπής, «η οποία θα εξετάσει περαιτέρω, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αυτούς τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών».

Κληθείς να αναφέρει τους τομείς στους οποίους θα εστιαστεί αυτή η συνεργασία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι δεδομένου του γεγονότος ότι συνορεύουν οι ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου, οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να γνωρίζουν για τις δραστηριότητες στην κάθε μεριά, για παράδειγμα αναφορικά με το ποιες εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί, αν έχουν εξευρεθεί κοιτάσματα και πότε αρχίζουν οι διάφορες δραστηριότητες. «Ταυτόχρονα βέβαια, βλέπουμε και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο της Κύπρου σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Είναι και αυτό ένα θέμα που θα εξεταστεί τεχνοκρατικά – είναι κάποια ερωτηματικά που έχουμε και οι δύο πλευρές και τα οποία θέλουμε να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Ερωτηθείς κατά πόσον μεταξύ των πιθανών τρόπων συνεργασίας είναι και η διοχέτευση αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Κύπρου, με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το Τερματικό Υγροποίησης στο Βασιλικό, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή η Αίγυπτος χρειάζεται αέριο και δεν έχει επιπλέον ποσότητες για εξαγωγή.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι πιθανός αγοραστής φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Πιθανώς. Απλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτή την Τεχνική Επιτροπή είναι να εξετάσουμε τα τεχνοοικονομικά ζητήματα όλων αυτών των επιλογών για στενότερη συνεργασία».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η Τεχνική Επιτροπή θα συσταθεί άμεσα, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται ενδεχομένως εντός του τρέχοντος μήνα, στο Κάιρο.

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίων τόνισε ότι κατά την παραγωγική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η ενίσχυση της μελλοντικής συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου, μέσω της δημιουργίας μιας κοινής Επιτροπής αποτελούμενης από ομάδες τεχνοκρατών από τα δύο Υπουργεία. Η Επιτροπή, εξήγησε ο κ. Ismail, θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν για συνεργασία των δύο χωρών σε πιθανά κοινά έργα, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.
____________