20/2/14

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Στέλιος Χειμώνας εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.


Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ο κ. Χειμώνας σε παρέμβασή του ανέφερε ότι επείγει η εφαρμογή στοχευμένης στρατηγικής με συγκεκριμένες δράσεις βελτίωσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Υποστήριξε ότι η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιαστεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: την πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα, τη διαμόρφωση και υιοθέτηση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση πρόσβασης στις πρώτες ύλες. Θα πρέπει να δοθεί ύψιστη σημασία, τόνισε, στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών μελών από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς η ενεργειακή πολιτική είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, η συμβολή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και το πώς θα προωθηθεί η πληρέστερη εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών υπηρεσιών. Σε παρέμβασή του ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου αντιμετωπίζει τόσο τις φορολογικές και οικονομικές, όσο και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αποτελούσαν μέρος των προηγούμενων ειδικών ανά χώρα συστάσεων για την Κύπρο. Στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε, οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις συνέβαλαν στην εφαρμογή μέτρων, τα οποία αναμένεται ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία και την ευελιξία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφερόμενος στην οδηγία για τις υπηρεσίες, υπογράμμισε ότι η Κύπρος καθόρισε τα επαγγέλματα προτεραιότητας και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αναθεώρησης των σχετικών νόμων και διαδικασιών, έτσι ώστε να συνάδουν με την οδηγία των επαγγελματικών προσόντων.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την πιθανή επίπτωση στο κοινοτικό κεκτημένο του «υβριδικού» συστήματος διατροφικής επισήμανσης που υιοθέτησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κύπρος εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και κάλεσε μαζί με άλλα κράτη μέλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της συμμόρφωσης του εν λόγω μέτρου με τη νομοθεσία της ΕΕ και των επιπτώσεών του στην εσωτερική αγορά.
_______________