18/2/14

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Δικαιοσύνης των Κοινοβουλίων της ΕΕ

 


Ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την τρέχουσα ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης και σ’ αυτή συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Γιάννο Λαμάρη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Σωτήρη Σαμψών. Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, της ευαισθητοποίησης στα φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και της αποτίμησης του Προγράμματος της Στοκχόλμης.

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Λαμάρης κάλεσε τα εθνικά κοινοβούλια να καταστούν ισχυροί μοχλοί πίεσης για την περαιτέρω ενίσχυση της αλληλεγγύης, της συνευθύνης και της δίκαιης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, για αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και παράλληλα, την πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, επιβάλλεται η στενότερη συνεργασία των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των εθνικών κοινοβουλίων της Ένωσης, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες και η βελτίωση των υφιστάμενων πρακτικών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Τόνισε ταυτόχρονα το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω κατοχής και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.

Περαιτέρω, ο κ. Λαμάρης υπογράμμισε την ανάγκη πρακτικής ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης, ιδιαίτερα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες δέχονται καθημερινά κύματα μεταναστών. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βιώνουν οι χώρες του Νότου, πρόσθεσε, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή τους, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμάρης έκανε μνεία στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία παρέχουν το πλαίσιο για αναζήτηση τρόπων καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά συμβάντα όπως εκείνο της Λαμπεντούζας και του Φαρμακονησίου, για τη βελτίωση της πολιτικής ένταξης των μεταναστών και της καταπολέμησης του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, ζητήματα που στοχεύουν σε πιο ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο κ. Σαμψών, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ευαισθητοποίησης σε φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού, επεσήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες αξίες δεν αφορούν μόνο άτομα και συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε ατομικό επίπεδο. Τέτοια δικαιώματα, είπε, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και σε συλλογικό επίπεδο κρατών, από κάθε όργανο της Ένωσης και από κάθε κράτος, ιδιαίτερα όταν αυτό αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμψών καυτηρίασε την απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου για την απομείωση των καταθέσεων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο παρεμβατικός τρόπος δράσης του Eurogroup θα πρέπει να προβληματίσει. Τέλος, ο κ. Σαμψών υπογράμμισε την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε καμία άλλη χώρα να βιώσει ανάλογη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, τόσο σε συλλογικό, όσο και στο ατομικό επίπεδο του κάθε πολίτη.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της αποτίμησης του Προγράμματος της Στοκχόλμης, ο κ. Σαμψών, σε σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι τι ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η δικαιοσύνη στην ΕΕ και όχι το αντίστροφο. Περαιτέρω, τόνισε ότι δεν πρέπει να εργαζόμαστε προς την επίτευξη ενός κοινού νομικού συστήματος, αλλά να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κοινά νομικά πρότυπα και να εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας την έννοια της πίστης στην Ευρώπη και συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματική επίλυση των σχετικών διασυνοριακών διαφόρων. Στη βάση της κοινής πίστης, πρόσθεσε, τα δικαστήρια πρέπει να σέβονται κοινές θεμελιώδεις αρχές στην εκδίκαση υποθέσεων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαστική εξουσία. Καταλήγοντας, ο Κύπριος βουλευτής εισηγήθηκε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τομέα της Νομικής, το οποίο θα συμβάλει στην εδραίωση των κοινών αξιών και της εμπιστοσύνης στη δικαστική εξουσία.