17/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στη συναυλία της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


 
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την αποψινή συναυλία που πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. Μια ποιοτική συναυλία καταξιωμένων καλλιτεχνών, αντάξια του επιπέδου της υψηλής προσφοράς της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας που απόψε τιμούμε.

 
Είναι κοινώς αναγνωρισμένο ότι η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας ήταν η φλόγα που φώτισε γενεές ανθρώπων από τότε που ο εμπνευσμένος Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος μαζί με άλλους φιλοπάτριδες επιφανείς πολίτες της Λευκωσίας υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Εφορείας. Εκείνη η πράξη, της 16 ης Μαΐου 1893, έμελλε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των μεγάλων και σπουδαίων έργων που ακολούθησαν.
 
Η ίδρυση της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων καταγράφεται ως ιστορικής σημασίας, γιατί απετέλεσε την αφετηρία μιας μακράς διαδρομής γεμάτης από έργα που προάγουν τον πολιτισμό, την πρόοδο, το ήθος, και τις εθνικές και ανθρώπινες αξίες.
 
Κορύφωση αυτής της ιστορικής διαδρομής ήταν η δημιουργία λαμπρών εκπαιδευτηρίων που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα και τους νέους μας.
 
Κορωνίδα της υψηλής αποστολής της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στάθηκε η ίδρυση και λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του σχολείου που συμπύκνωσε και εξέφρασε την εθνική ιδέα σε καιρούς σκοτεινούς και χαλεπούς. Ακολούθησε η δημιουργία και άλλων εκπαιδευτηρίων που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να διατηρήσει και να συντηρήσει το εκπαιδευτικό έργο του τόπου. Είχε πολλά και δύσκολα καθήκοντα να επιτελέσει τόσο για την εθνική της υπόσταση όσο και για τη λειτουργία της εκπαίδευσης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητάς μας.
 
Ακόμα και κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-‘59, όταν η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας κατάφερε να συνεχίσει την εκπαιδευτική και εθνική προσφορά της. Διοργάνωνε ιδιαίτερα μαθήματα στις εκκλησίες και στα σπίτια των καθηγητών εν είδει «κρυφού σχολειού», ώστε οι μαθητές να μην χάσουν την επαφή τους με τη μάθηση και την ηθική διαπαιδαγώγησή τους.
 
Είναι σημαντική η προσφορά των Σχολικών Εφορειών, του θεσμού που διατηρεί μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τους Συνδέσμους Γονέων και τους εκπαιδευτικούς
 
Για τη μεγάλη και μακρά προσφορά του τιμούμε τον θεσμό τον οποίο η Πολιτεία αναβάθμισε σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Παρά τις δυσκολίες και το γεγονός ότι σήμερα όλοι βρισκόμαστε υπό κρίση, η Κυβέρνηση στηρίζει τις Σχολικές Εφορείες και θα εργαστεί για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους.
 
Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές αυτής της ωραίας εκδήλωσης και να ευχηθώ καλή επιτυχία.