20/2/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με τους Έπαρχους για θέματα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Εσωτερικών ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης στην παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, της Αν. Διευθύντριας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών κας Μαίρης Λάμπρου και τη συμμετοχή όλων των Επάρχων, για συζήτηση του θέματος που προκύπτει από τη διαχείριση τουρκοκυπριακών (τ/κ) περιουσιών.



Ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε την εν λόγω σύσκεψη κατόπιν εξαγγελιών του που έγιναν σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Ταμείου τ/κ περιουσιών για το 2014. Οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού αφορούσαν ευρείας κλίμακας μετακινήσεις προσωπικού των κλάδων τ/κ περιουσιών των Επαρχιακών Διοικήσεων, την είσπραξη των καθυστερημένων συσσωρευμένων ενοικίων προηγούμενων ετών από μισθωτές τ/κ περιουσιών που ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ, καθώς και την αναδιανομή των τ/κ γεωργικών κλήρων με στόχο τη δικαιότερη κατανομή τους, λαμβάνοντας υπόψη και την περιουσία των δικαιούχων εκτοπισμένων στα κατεχόμενα.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για δραστική διαχείριση των πραγμάτων. Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες ώστε μέχρι την επόμενη Παρασκευή, που θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη προς τούτο, παρουσιάσουν οι Έπαρχοι, σε συνεργασία με την Αν. Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, τις προτάσεις τους για τις αλλαγές/μετακινήσεις του προσωπικού. Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικές και ευρείας κλίμακας αλλαγές σε θέματα προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά θέματα καθυστερημένων ενοικίων που προκύπτουν από τη χρήση τ/κ περιουσιών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες είναι παντελώς αδικαιολόγητες, λόγω μη εφαρμογής και μη τήρησης της νομοθεσίας και όρων των συμβάσεων και θα ληφθούν μέτρα, τα οποία εξάλλου παρέχει η νομοθεσία, τόσο σε επίπεδο Επαρχιακών Διοικήσεων όσο και Υπουργείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός τόνισε εκ νέου την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητα του για αναδιανομή των τ/κ κλήρων με βάση και την περιουσία που κατέχουν οι δικαιούχοι εκτοπισμένοι στα κατεχόμενα.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή και των εκπροσώπων των οργανωμένων συνόλων/οργανώσεων στο επίπεδο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης τ/κ περιουσιών καθώς και στις Επαρχιακές Ειδικές Επιτροπές που συστήνουν στον Κηδεμόνα θέματα παραχώρησης τ/κ περιουσιών.

_________________