12/1/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας







Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τον νεαρό Ρουμάνο ο οποίος κατήγγειλε κακοποίησή του στις Κεντρικές Φυλακές.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου και τον Υπουργό Υγείας κ. Πέτρο Πετρίδη, είπε: «Μετά τη νέα κτηνωδία που έχει διαπραχθεί στις Κεντρικές Φυλακές ήταν αδύνατο να μείνω αδιάφορος. Είμαι εδώ για να δώσω θάρρος στον νεαρό που υπέστη τα όσα υπέστη, αλλά και για να στείλω ένα μήνυμα: Δεν πρόκειται να υπάρξει πλέον ανοχή, η ανοχή είναι μηδενική πλέον για όσα συμβαίνουν στις φυλακές και για όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά ή όσο χαμηλά και αν βρίσκονται. Έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τους τρόπους αστυνόμευσης ή φύλαξης πλέον, για να γνωρίζει το κάθε εγκληματικό στοιχείο ή και όσοι συνεργάζονται μαζί τους ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τα φαινόμενα που μέχρι τώρα καταγράφονταν, είτε ανήκουν στο παρελθόν είτε ανήκουν στο πρόσφατο παρόν.

Έτσι νομίζω και θα το συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι, και όλοι γενικότερα ότι τις επόμενες των ημερών θα αισθανθούν τι σημαίνει επιβολή του Νόμου».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον νεαρό Ρουμάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Πρέπει να πω ότι αισθάνθηκε ανακούφιση. Τον έχω ενθαρρύνει να αγνοήσει και να μην πτοηθεί από τις όποιες απειλές δέχθηκε εντός των φυλακών. Θα φυλάσσεται κατά τρόπο που δεν θα επιτρέπεται σε βαρδιάνους που ενδεχόμενα έχουν επαφή με τους όποιους εντός των φυλακών, έτσι ώστε να μην επιτραπεί σε κανέναν να περάσει το οποιοδήποτε μήνυμα.
Αλλά και του έχω πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσει από οποιαδήποτε απειλή, αντίθετα θα πρέπει να την καταγγείλει για να μπορέσουμε να πατάξουμε επιτέλους όλους αυτούς οι οποίοι δυστυχώς δημιουργούν τη χείριστη εικόνα όχι μόνο για το σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας αλλά και γενικότερα και για την ευνομία που θα πρέπει να παρατηρείται.

Και ακόμη ένα μήνυμα προς όσους ασχολούνται με τη νύκτα: Θα είναι αμείλικτη η Αστυνομία, και όσοι των αστυνομικών νομίζουν ότι μπορεί να παίζουν παίγνια, να ξέρουν ότι πλέον διακυβεύεται και η θέση και η παρουσία τους στο Αστυνομικό Σώμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι εξοργισμένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν πάει άλλο. Οι συμπεριφορές που παρατηρούνται και η διαφθορά που υπάρχει θα παταχθεί είτε το θέλουν είτε όχι. Θα ξηλωθούν ολόκληρα Σώματα, το λέω μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι θα πρέπει να υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες που τους πληρώνουν, διαφορετικά να πάνε στα σπίτια τους, και θα πάνε ορισμένοι στα σπίτια τους».

---------------------