12/1/14

Ύψος τελών κυκλοφορίας για οχήματα βαν (που προέρχονται από κατηγορία οχημάτων σαλούν)





Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (ΥΣΕ) ανακοινώνει ότι κατά την πρώτη εβδομάδα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έγινε δέκτης παραπόνων για το ύψος των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα βαν τα οποία προέρχονται από οχήματα κατηγορίας σαλούν και κατατάσσονται στην κατηγορία ελαφρού φορτηγού μηχανοκίνητου οχήματος.

Με βάση τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικό) Νόμο του 2013 (Ν. 100(Ι)/2013) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014, στα οχήματα αυτά έχει καταργηθεί η οροφή στο τέλος κυκλοφορίας που ήταν προηγουμένως €299.

Το ΥΣΕ και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών εξέτασαν αμέσως τα παράπονα που υποβλήθηκαν και έχουν διαπιστωθεί ότι η κατάργηση της οροφής στην κατηγορία αυτή επιφέρει στρέβλωση σε περιπτώσεις οχημάτων μεγάλου κυβισμού. Για παράδειγμα, σε όχημα της κατηγορίας αυτής με κυβισμό μηχανής 2251 κ.ε. το τέλος κυκλοφορίας που προκύπτει ισούται με €474 ευρώ περίπου σε σύγκριση με €299 ευρώ που ήταν το 2013 και σε όχημα με κυβισμό 2500 κ.ε. το τέλος κυκλοφορίας ανέρχεται στα €523 ευρώ σε σύγκριση με €299 ευρώ που ήταν το 2013.

Το ΥΣΕ θα προωθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να τεθεί νέα οροφή στο τέλος κυκλοφορίας στην κατηγορία αυτή. Εφόσον ψηφιστεί τέτοια τροποποίηση, όποιος έχει στο μεταξύ καταβάλει μεγαλύτερο ποσό, θα του επιστραφεί η διαφορά που θα προκύψει από τη νέα οροφή που θα καθοριστεί.

Το ΥΣΕ απολογείται για το πιο πάνω πρόβλημα το οποίο ήταν απόρροια της ριζικής τροποποίησης του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

------------------------
12/1/2014