15/1/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης




Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Στην αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ συμμετείχαν, επίσης, οι κ.κ. Φύτος Κωνσταντίνου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ και Κώστας Κόρτας, Δήμαρχος Αγλαντζιάς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνουμε προς τα κόμματα εν όψει της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για σκοπούς μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για το πώς έχουν τα πράγματα, ιδιαίτερα εν αναμονή των πορισμάτων της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε καταστήσει κοινωνούς τους συνεργάτες μας, που είναι τα κόμματα και οι τοπικοί άρχοντες, για τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε. Φαίνεται ότι η διάθεση είναι καλή για συνεργασία και εξεύρεση λύσεων, έτσι ώστε να βγούμε από τα αδιέξοδα που έχουν σήμερα οι Δήμοι, από τα οικονομικά προβλήματα αλλά και άλλα που έχουν σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Ευχόμαστε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις, που θα μας οδηγήσουν ενώπιον της Βουλής για το τέλος αυτής της διαδρομής της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε, πράγματι, μια χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να βρούμε λύσεις για τα σημερινά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε κάποια δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, όπως είναι η μείωση των εσόδων του κράτους, η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς να αγνοούμε και να παραγνωρίζουμε ότι οι απαιτήσεις των δημοτών, οι ανάγκες, οι υποχρεώσεις των Δήμων, παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, και αυτό πρέπει να είναι, νομίζω, η συμφωνημένη βασική αρχή, πάνω στην οποία θα κτίσουμε τις επόμενες προτάσεις.

Θα αναμένουμε, φυσικά, να δούμε τις εισηγήσεις και τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων. Έχουμε δώσει τις δικές μας εισηγήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτό που εμείς θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θα προσεγγίσουμε όλα τα ζητήματα χωρίς δογματισμούς και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα. Για μας, πρωταρχικός στόχος είναι να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους δημότες σε όλη την Κύπρο».