23/1/14

Ευρωπαϊκός Ανοιχτός Χώρος: Στη διάθεση του πολίτη τώρα και στη Λευκωσία


Τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Ανοιχτού Χώρου, της κοινής επικοινωνιακής πρωτοβουλίας  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλεσε σήμερα το απόγευμα στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου.

Στην ομιλία της, η Επίτροπος Βασιλείου, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε μια ανασκόπηση αλλά και να ανακαλύψουμε προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη θα πάρει την κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες της. Οπότε ο διάλογος είναι αναγκαίος, και ο Ευρωπαϊκός Ενιαίος χώρος προσφέρεται για αυτό το σκοπό."
"Ο Ευρωπαϊκός Ανοικτός Χώρος αγγίζει την πεμπτουσία της ίδιας της ΕΕ μιας και αποτελεί μια αμφίδρομη πύλη ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτών και θεσμικών οργάνων. Εδώ σε αυτό το χώρο οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου μπορούν καλύπτοντας τη γεωγραφική απόσταση να βρεθούν στην καρδιά της ΕΕ και να πληροφορηθούν για αποφάσεις που τους επηρεάζουν. Τα δε θεσμικά όργανα έρχονται πιο κοντά με τους πολίτες ακούγοντας τις απόψεις, τα αιτήματα και τις αγωνίες τους" σημείωσε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
"Ο Ευρωπαϊκός Ενιαίος Χώρος, ο οποίος έχει πια καθιερωθεί και υπάρχει στη μεγάλη πλειοψηφία των 28 Κρατών Μελών, αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο  τη δέσμευση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσουν μαζί αυτήν την ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και διαλόγου με την Ευρώπη," υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Ανοιχτός Χώρος
Ο Ευρωπαϊκός Ανοιχτός Χώρος είναι μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία της ΕΕ που υλοποιείται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένας χώρος όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά θέματα – είναι επίσης ένα σημείο συνάντησης και διαλόγου. Οι Ευρωπαϊκοί Ανοιχτοί Χώροι έχουν πια καθιερωθεί και υπάρχουν στη μεγάλη πλειοψηφία των 28 Κρατών Μελών.
Στόχος του Ευρωπαϊκού Ανοιχτού Χώρου είναι να προωθήσει και να ενισχύσει το διάλογο ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τα θεσμικά όργανα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευκολύνει τους πολίτες να συζητήσουν μεταξύ τους για τα Ευρωπαϊκά δρώμενα.
Παράλληλα, θα προσφέρει ενημέρωση παρέχοντας ενημερωτικό υλικό και πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης που αφορούν ευρωπαϊκά θέματα. Θα φιλοξενεί Ευρωπαϊκές εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες όπως σεμινάρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Ο Χώρος θα είναι διαθέσιμος σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τις δικές τους συναντήσεις και δραστηριότητες.