13/1/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με Αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Την αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποτελούσαν ο κ. Σάββας Ηλιοφώτου και η κα Λουΐζα Μαυρομμάτη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Στα πλαίσια των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με τα Κόμματα, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε και αυτή η συνάντηση. Υπολείπεται ακόμα να δούμε το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους – Περιβαλλοντιστές. Θα (συναντηθούμε) και με άλλους, εν πάση περιπτώσει. Δεν σημαίνει, κατ’ ανάγκη, ότι πρέπει να είναι (αποκλειστικά και μόνο) Κοινοβουλευτικά Κόμματα, αλλά και άλλοι, που έχουν ενδιαφέρον και εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, θα τύχουν ενημέρωσης από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με τους εκπροσώπους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ νομίζω ότι συμφωνούμε, εν πολλοίς, οι θέσεις μας συμπίπτουν, διότι μέλημα είναι, κυρίως, η εξυπηρέτηση του  δημότη, του πολίτη, να λαμβάνει τις καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες με το χαμηλότερο κόστος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε εξηγήσει στους εκπροσώπους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ότι χρονικά, μέχρι τον Ιούνιο 2014, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με Νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή».

Από πλευράς του, ο κ. Ηλιοφώτου δήλωσε τα ακόλουθα: «Έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό για την πορεία των εργασιών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε διαπιστώσει, όπως έχει λεχθεί, μια ταυτότητα ως προς τις απόψεις και τις προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης. Αντιλαμβανόμαστε τις πρακτικές δυσκολίες και τις αντιστάσεις τις οποίες θα συναντήσει, και συναντά ήδη, η προσπάθεια αυτή στο δρόμο της. Έχουμε διαβεβαιώσει τον κ. Υπουργό, ότι θα έχει τη στήριξη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει.
Το ζητούμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να προχωρήσει θαρραλέα και αποφασιστικά, γιατί οι καιροί δεν επιτρέπουν ολιγωρία ούτε ικανοποίηση επιχειρημάτων ή αντιστάσεων, που μπορεί να είχαν τη θέση τους υπό άλλες συνθήκες, αλλά δεν έχουν καμία θέση μέσα στο σημερινό περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί».

Στη συνέχεια, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι σήμερα οι 30 μη κατεχόμενοι Δήμοι της Κύπρου υπέγραψαν συμφωνία με Ιταλική εταιρεία για ετοιμασία μελέτης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι (οι Δήμοι) προχωρούν με δική τους μελέτη σε απάντηση αυτής που ετοιμάζουν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες για το Κράτος, και ποιο είναι το σχόλιό του, ο κ. Χάσικος είπε: «Εμείς τουλάχιστο, ως Υπουργείο, πρώτον, δεν έχουμε ακόμα καμία απολύτως ένδειξη για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Δεύτερον, δεν θέλω να θεωρήσω ότι αυτή η κίνηση των 30 Δήμων έχει τη μορφή της αντί-μελέτης. Είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις του οποιουδήποτε και γιατί όχι, γιατί να μη δούμε και αυτήν την μελέτη, τι θα εισηγείται, και μετά να καθίσουμε να κάνουμε την αξιολόγηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να έχουμε κατάληξη υπό μορφή νομοσχεδίου.

Να πω ότι σήμερα, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, κατέθεσε εκ νέου τη θέση του για μείωση του αριθμού των Δήμων. (Πρόκειται) για πάγια θέση του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Εγώ, με τη σειρά μου, απάντησα ότι αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες άποψη και θέση και επ’ αυτού του θέματος. Άρα, να κάνουν όλοι υπομονή, οι μελέτες είναι χρήσιμα εργαλεία απ’ όπου και αν προέρχονται, εκτός και αν γίνονται κατά παραγγελία. Η δική μας μελέτη δεν έγινε κατά παραγγελία, ούτε μιλούμε για ‘ράψιμο κοστουμιού’ στα μέτρα συγκεκριμένων απόψεων ή θέσεων».

Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι αυτό φοβούνται οι Δήμοι, ότι θα παραμείνουν πέντε βασικοί Δήμοι και όλοι οι υπόλοιποι  θα συμπτυχθούν, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν ξέρω τι θα εισηγηθούν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ας σημειωθεί έχουν πληρωθεί αδρά. Η Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη, σε καμία περίπτωση, να πληρώσει για μελέτη γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Διότι, θα ήταν κάτι στημένο. Άρα, υπομονή».


Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα, σε σχέση με τη μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, είπε: «Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014, θα έχουμε πρώτες απόψεις. Τέλη Μαρτίου 2014, θα υπάρχει ολοκληρωμένη, τελεσίδικη εισήγηση από πλευράς τους».
_________________