12/1/14

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές χθες





Η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές προκαλεί την ανησυχία όλων και πρώτα απ’ όλα της Κυβέρνησης. Δεν εθελοτυφλούμε. Χρειάζονται τομές σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που έμεινε δεκαετίες πίσω.




Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις τομές αυτές. Δώσαμε άμεσα οδηγίες για αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, αντί να τα κρύβουμε όπως γινόταν τόσα χρόνια. Μέχρι την ετοιμασία οδηγού όπου θα καταγράφονται λεπτομερώς τα μέτρα πρόληψης, δόθηκαν οδηγίες για ψυχιατρική στήριξη, σωστή αξιολόγηση και επίβλεψη. Ειδικότερα δόθηκαν οδηγίες για:

  • Συνεργασία ψυχίατρου φυλακών με τη Διοίκηση των Φυλακών (αλληλοενημέρωση για περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, υψηλού κινδύνου αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών).
  • Αυξημένη ενημέρωση του προσωπικού αρχικά για τις κατευθυντήριες γραμμές και αργότερα με περισσότερη εκπαίδευση.
  • Πρώτη αξιολόγηση: Με την εισδοχή, παρατηρούμε κατά πόσο ο κατάδικος δηλώνει ότι θα αυτοκτονήσει ή η όλη συμπεριφορά του δημιουργεί υποψίες ότι θα βλάψει τον εαυτό του.
  • Σε περίπτωση που έχουμε ένδειξη ότι ο κρατούμενος θα προβεί σε αυτοτραυματισμό ή απόπειρα αυτοκτονίας τότε:
1.          Δεν τοποθετείται στην απομόνωση για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του αλλά σε κελί με άλλο κρατούμενο.
2.          Γίνεται εντατικός και τακτικός έλεγχος του κρατούμενου (π.χ. κάθε 10-15 λεπτά).
3.          Υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον κρατούμενο.
4.          Αφαιρούνται τα κορδόνια και η ζώνη και γενικότερα δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε αντικείμενα με τα οποία μπορεί να βλάψει τον εαυτό του.

Επιπρόσθετα εξετάζουμε καλές πρακτικές σε σχέση με ειδικά κελιά και, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, για διευθέτηση ψυχιατρικής πτέρυγας φυλακής. Ιδιαίτερα σήμερα που, λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορούν να βρεθούν στη φυλακή και συμπολίτες μας που απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα πρόσφατα περιστατικά που συγκλονίζουν, διερευνώνται και επίκεινται αποφάσεις, περιλαμβανομένου και του καταλογισμού ευθυνών, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι αποφάσεις θα δείχνουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης.

Είναι, όμως, τουλάχιστον λυπηρό τα τελευταία περιστατικά που σχετίζονται με ανθρώπινες τραγωδίες, να τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, όπως θα βόλευε τον κάθε ένα για πολιτικές σκοπιμότητες. Το ότι τόσα χρόνια δεν αποκαλύπτονταν δεν είναι λύση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών.

------------------