8/1/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε την τιμή και τη χαρά να μιλήσουμε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών. Έγινε, από πλευράς τους, μια ανάλυση και παράθεση των αιτημάτων τους που έχουν να κάνουν με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Αυτή η συνάντηση συνέπεσε με συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα κατεχομένων περιουσιών και πώς αποτρέπεται η προσφυγή Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.

Πολλές από τις θέσεις και απόψεις του Συνδέσμου συμπίπτουν και με απόψεις των κομμάτων που είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Ενημέρωσα την Επιτροπή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, για τις απόψεις, εισηγήσεις αλλά και σκέψεις που ακόμα είναι σε ένα στάδιο διαβούλευσης με τα κόμματα, έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση, ως Κυβέρνηση, να εξαγγείλουμε προς τον κυπριακό λαό, αλλά ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, το τι ακριβώς θα πράξουμε σε σχέση με αυτό το θέμα».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών κ. Βάσος Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση και το ενδιαφέρον που επέδειξε. Με τη σημερινή συνάντηση, κλείσαμε ένα κύκλο επαφών, στα πλαίσια του οποίου έχουμε συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και άλλα πρόσωπα που κατά την κρίση μας μπορούν να επηρεάσουν και να βοηθήσουν.

Έχουμε διαπιστώσει από κοινού ότι πράγματι υπήρξε, επί μακρόν, άδικη κατανομή των θλιβερών αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αλλά, δεν λύνονται εύκολα και, κυρίως, όταν δεν υπάρχει χρήμα.

Έχουμε καταλήξει στο να επεξεργαστούμε από κοινού ένα σχέδιο – πλαίσιο δράσης για να ικανοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους πρόσφυγες και να αποτρέψουμε τη μαζική προσφυγή τους στην Επιτροπή Αποζημιώσεων και τον εξευτελισμό, βασικά, και την αποποίηση των περιουσιών τους.

Δεν φέρουν ευθύνη οι πρόσφυγες όταν, στην ηλικία των 70 και πλέον ετών, προσφεύγουν σε αυτή τη λεγόμενη Επιτροπή και παίρνουν μόνο το ένα δέκατο της αξίας της περιουσίας τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
-------------------------