22/1/14

Παρέμβασή του Βουλευτή κ. Σ. Φυττή στην 22 η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στη Νέα Ζηλανδία

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη των εργασιών της 22 ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής.
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ομιλίες απηύθυναν ο Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Sir Jerry Mateparae και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νέας Ζηλανδίας κ. David Carter.  

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης, συζητήθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, το θέμα της σχέσης του κοινού με τα Κοινοβούλια, με έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών της ψηφιακής εποχής. Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η διαδεδομένη πλέον χρήση του διαδικτύου έχει επηρεάσει καταλυτικά την πολιτική ζωή, καθώς οι πολίτες αποκτούν άμεση πρόσβαση στις καθημερινές εργασίες των κοινοβουλίων, ενώ σε πολλές χώρες προωθείται η περαιτέρω συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες, μέσω διαδικτυακών εργαλείων. Ιδιαίτερα δε στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνέχισε ο κ. Φυττής, οι δημιουργικές χρήσεις του διαδικτύου αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο που οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αποφάσεις και ενδυναμώνουν τους πολίτες, ενισχύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες. Καθώς δε αυξάνεται η πρόσβαση στις τεχνολογίες της πληροφορίας, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, αυξάνεται και η άσκηση πίεσης και επιρροής από πολίτες και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς προς κοινοβούλια και κυβερνήσεις.   Ιδιαίτερα σημειώνεται σ’ αυτό το πλαίσιο η εμπλοκή των νέων στις πολιτικές διεργασίες, πρόσθεσε ο κ. Φυττής.

Στις περιπτώσεις που η διάδοση πληροφοριών τελεί υπό απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο, οι εφαρμογές του διαδικτύου λειτουργούν ως πολύτιμες εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε ο κ. Φυττής, η ψηφιακή εποχή μπορεί να περιορίσει τη λογοκρισία και να παρέχει στους πολίτες εργαλεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Επισημαίνοντας και τους πολλαπλούς κινδύνους που εμπεριέχονται σε μια χωρίς όρια και φραγμούς χρήση του διαδικτύου και των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών στον τομέα της πληροφορίας, ο κ. Φυττής κατέληξε λέγοντας ότι, παρόλα αυτά, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται, να υιοθετούν ή και να αμφισβητούν ιδέες και διαδικασίες, επιτυγχάνοντας έτσι τη συμφιλίωση μεταξύ τεχνολογίας και δημοκρατίας.