7/12/13

Εναρκτήρια δήλωση του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη, στη συνέντευξη Τύπου για τη Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας






Εκ μέρους της φιλοξενούσας χώρας, της Κύπρου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους σε αυτήν τη συνέντευξη Τύπου για την 24η Συνάντηση της Διάσκεψης για τη Χάρτα Ενέργειας, που συνδιοργανώθηκε στη Λευκωσία από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Γραμματεία της Χάρτας Ενέργειας.


Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για το μικρό νησί μας να φιλοξενεί τη φετινή Συνάντηση, καλωσορίζοντας στην Κύπρο περισσότερους από 140 εκπροσώπους από 89 μέλη και παρατηρητές της Χάρτας Ενέργειας, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Όπως είμαι βέβαιος ότι ήδη γνωρίζετε, οι διήμερη Συνάντηση ξεκίνησε χθες με Υπουργική Σύνοδο, κατά την οποία μια καλά επιλεγμένη ομάδα ομιλητών, Υπουργοί, τεχνοκράτες, ενδιαφερόμενα μέρη και ακαδημαϊκοί, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις επενδύσεις στην ενέργεια και την προστασία τους. Με την αξιολόγηση των τελευταίων 15 χρόνων πρακτικής και θεωρίας στην προώθηση και την προστασία των ενεργειακών επενδύσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Χάρτα Ενέργειας, είμαστε σε θέση να δούμε πώς η Συνθήκη έχει προχωρήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 - όταν εμφανίστηκε ως διακήρυξη πολιτικής βούλησης για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας - πώς εφαρμόζεται σήμερα και, το πιο σημαντικό, πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ως ένα νομικά δεσμευτικό πολυμερές όργανο, η Συνθήκη της Χάρτας Ενέργειας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των επενδύσεων που μεταφέρουν την ενέργεια πέραν των συνόρων και της θάλασσας, μεταξύ των χωρών της Ευρασίας. Επιπλέον, ο βασικός της στόχος, η εξασφάλιση της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού και ο μετριασμός του επενδυτικού ρίσκου στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών εξαγωγής, διέλευσης και εισαγωγής, είναι ύψιστης σημασίας για όλα τα μέλη της, ιδιαίτερα την Κύπρο.

Για την Κύπρο, η οποία εξακολουθεί να παραμένει μια απομονωμένη αγορά ενέργειας στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι επενδύσεις στην ενέργεια  αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Οι ευρωπαϊκοί στόχοι που καθορίστηκαν για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης, ανοίγουν τον δρόμο για την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, απαιτούν  δεσμευτικές συμφωνίες με τους γείτονές μας που να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και μια σειρά από διάφορες επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η σημερινή συνεδρίαση εστίασε στις εσωτερικές λειτουργίες της ίδιας της διαδικασίας της Χάρτας Ενέργειας, παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα που θα εξασφαλίσουν ότι η Χάρτα Ενέργειας παραμένει παραγωγική και σχετική με τις τρέχουσες τάσεις και απαιτήσεις της ενέργειας. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η πρόοδος των ομάδων εργασίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και τα μέλη της Χάρτας Ενέργειας συμφώνησαν σχετικά με τα σχέδια δράσης για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, δύο σημαντικά ορόσημα έχουν καθιερωθεί κατά τη διάρκεια  αυτού του συνεδρίου στην Κύπρο. Το  πρώτο είναι η θέσπιση νέων κανόνων και διαδικασιών αναφορικά με τον καθορισμό των μελλοντικών προεδριών της Διάσκεψης, η οποία τώρα θα είναι ευθύνη των χωρών και όχι ατόμων, με τους αγαπητούς  φίλους από το Καζακστάν να έχουν την ευθύνη αυτή για το έτος 2014. Αυτό θα επιτρέψει στις  χώρες μέλη να έχουν μια βαθύτερη και πιο άμεση συμμετοχή στη Διαδικασία της Χάρτας Ενέργειας. Δεύτερον, έχει δοθεί μια σαφής εντολή για την επικαιροποίηση του Εγγράφου Διακήρυξης της Χάρτας Ενέργειας, η οποία θα διευρύνει τη διαδικασία και σε άλλες χώρες. Περισσότερες πληροφορίες για τα  αποτελέσματα θα δοθούν σε λίγο από τον αγαπητό φίλο, τον Γενικό Γραμματέα Πρέσβη Urban Rusnak.

Συνολικά, θα αξιολογούσα την εργασία που διεκπεραιώθηκε στην Κύπρο κατά το διήμερο Συνέδριο της Χάρτας Ενέργειας - και είμαι βέβαιος ότι ο Γενικός Γραμματέας συμφωνεί μαζί μου - ως εξαιρετικά παραγωγική. Είμαι επίσης σίγουρος ότι μέσα από τις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχουσες χώρες έχουν αποκτήσει μια καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων ανησυχιών και προκλήσεων και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε θα ενδυναμώσουν σε μεγάλο βαθμό τον διεθνή ρόλο της Χάρτας Ενέργειας ως προς την προώθηση και την προστασία των ενεργειακών επενδύσεων .

------------------