17/12/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου σε δείπνο για τους συνεργάτες της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου






Μία από τις σημαντικότερες και συνάμα την τραγικότερη ίσως σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού αποτελεί το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 και η βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε, οι συνέπειες των οποίων εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ταλανίζουν τον λαό της Κύπρου.


Ύψιστο χρέος των αντιπροσώπων του λαού είναι, πέρα από τη θέσπιση των νομοθετημάτων, η διαφύλαξη της ιστορικής συλλογικής μνήμης για την αποφυγή λαθών και παραλείψεων, αλλά και για την πρόληψη νέων εθνικών εγκλημάτων.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και με γνώμονα την αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας σχετικά με το δίδυμο έγκλημα του 1974, η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο του 1982 ζήτησε με ψήφισμά της το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου.  Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με σύντονες και επίπονες προσπάθειες, οι οποίες κορυφώθηκαν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του 2011, διερεύνησε και κατέγραψε τη σειρά των αιτίων και αιτιατών που οδήγησαν στην προδοσία του 1974. Το πόρισμα της επιτροπής παρουσιάστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 17 Μαρτίου 2011, όπου και εγκρίθηκε, και στη συνέχεια τέθηκε στη διάθεση κάθε πολίτη που επιθυμεί να μελετήσει την ιστορία του τόπου του.

Θα ήθελα να συγχαρώ για όλο αυτό το επίπονο και άκρως σημαντικό έργο τόσο τους βουλευτές μέλη της επιτροπής όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να συγχαρώ και όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες της επιτροπής για την τόσο σημαντική συμβολή τους στη συλλογή του πολύτιμου αυτού αρχειακού υλικού.
Όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την επιτροπή και τους συνεργάτες της έχει ψηφιοποιηθεί. Απομένει το εξίσου σημαντικό έργο της ταξινόμησής του, ώστε να τεθεί στη διάθεση της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και του κάθε πολίτη για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.

Απόψε βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτούς τους συνεργάτες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, την Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον επιστημονικό σύμβουλο, τον επιστημονικό συνεργάτη, καθώς και τον τότε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

-------------------