17/12/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε Υπουργικής Σύσκεψης για την ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, Υπουργικής Σύσκεψης με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου, για την επεξεργασία κινήτρων για Ελληνοκύπριους που ενδιαφέρονται ή θα ενδιαφερθούν να πωλήσουν ή και να αγοράσουν ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το πολύ δύσκολο θέμα που αφορά τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και το θέμα της προσφυγής  εκ μέρους Ελληνοκυπρίων στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, ο κ. Χάσικος απάντησε:

«Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, γιατί όλες οι εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον της Υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, προϋποθέτουν χρήμα. Δηλαδή, το Κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει ταμείο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη του προσφυγικού κόσμου. Για να μην προσφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, αλλά την ίδια στιγμή να υπάρχει από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, από πλευράς Κυβέρνησης, ένα ταμείο που να μπορεί να ικανοποιήσει τον πρόσφυγα, έστω στο πλαίσιο των εξευτελιστικών ποσών που παίρνει σήμερα από την παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα.

Σήμερα, η Υπουργική Επιτροπή, ουσιαστικά, ασχολήθηκε με τις εισηγήσεις των κομμάτων όπως έχουν τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Έχουμε κάποιες απόψεις, παρατηρήσεις, και θα καταβληθεί προσπάθεια μέσα από υφιστάμενες δομές όπως είναι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών αλλά και με άλλες προτάσεις, χωρίς να επηρεάζουμε ουσιωδώς τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για τους πρόσφυγες, να ικανοποιήσουμε στον βαθμό που μπορούμε αυτό το αίτημα των προσφύγων. Να πω ότι η προσφυγή στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων όχι μόνον ενοχλεί αλλά, δυστυχώς, δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, ιδιαίτερα στην πτυχή που αφορά το Περιουσιακό».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι όλες αυτές οι οικονομικές διευκολύνσεις πρέπει να καταλήγουν, στο τέλος της ημέρας, στον πατριωτισμό των Κυπρίων, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν θέλω να προσβάλω ούτε να θίξω κανένα. Εγώ λέγω ότι είμαστε όλοι πατριώτες. Και δεν είναι με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσα από φοβέρες ή εκβιασμούς ή προκαλώντας τον πατριωτισμό των Κυπρίων, που θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο σε πρακτικό επίπεδο η Κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία ενός ταμείου χωριστά από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Όχι. Εκείνο που εξέτασε σήμερα η Υπουργική Επιτροπή - και θα υπάρξει στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και εμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών - είναι να δούμε μέσα από ποια άλλα σχέδια μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια στους αιτητές».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο μετατροπής του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε τράπεζα προσφύγων ή αύξησης του συντελεστή δόμησης για κάποιους που ήδη έχουν κτίσει και έχουν καλύψει τον συντελεστή δόμησης, ο κ. Χάσικος είπε:

«Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα  δημιουργίας Τράπεζας ή άλλου ταμείου. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα από υφιστάμενες δομές ή όργανα που υπάρχουν σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε εξετάσει το θέμα. Είναι μάλλον αδύνατο να μεταφέρουμε συντελεστή από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να διορθώσει. Με την έννοια ότι κανένας δεν μπορεί να καθορίσει ποιος είναι ο συντελεστής στα κατεχόμενα. Από την άλλη, θα δημιουργήσουμε τέτοια πληθώρα ή πλεόνασμα συντελεστών στις ελεύθερες περιοχές, που αυτό θα έχει αντίκτυπο στις υφιστάμενες περιουσίες. Ενδέχεται, επίσης, να δημιουργήσει και μια αναρχία στον τομέα της ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν το συζητούμε εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ένα μέτρο το οποίο παλαιότερα, ίσως, να μπορούσε να εφαρμοστεί. Σήμερα, όμως, με τίποτα.

Εκείνο που λέμε και εισηγούμαστε, είναι να δοθεί χαλάρωση σε πρόσφυγες που έχουν σήμερα κατοικία - αν με τη σημερινή νομοθεσία, τις πολεοδομικές ζώνες ή με τις δυνατότητες που έχουν δεν μπορούν να κτίσουν πάνω σε υφιστάμενη οικοδομή – για να μπορούν να κτίσουν για τα παιδιά τους».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς που ασφυκτιούν οικονομικά και σκέφτονται να προσφύγουν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Το μήνυμα είναι ότι η Κυβέρνηση, πρώτον, λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των προσφύγων. Από εκεί ξεκινούμε. Δεύτερον, (λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη) τις εισηγήσεις των κομμάτων στην Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, μαζί με τις δικές μας παρατηρήσεις. Η προσπάθεια είναι, σύντομα, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε διέξοδο. Μπορεί να μη συνιστά καθολική λύση του προβλήματος. Αλλά, μέσα από τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι, έστω, σε αυτούς τους ανθρώπους».

_____________