15/12/13

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ



 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.



Στο επίκεντρο του ΣΕΥ θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία με έμφαση στη Συρία και το Λίβανο, η προσφάτως επιτευχθείσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, θέματα Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι εξελίξεις στη Μυανμάρ/Βιρμανία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν, επίσης, σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Lavrov.

Στο πλαίσιο του ΣΓΥ, θα συζητηθούν θέματα Διεύρυνσης και η Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ενώ επί αυτών αναμένεται να υιοθετηθούν και σχετικά Συμπεράσματα. Επιπλέον, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις επί της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και θα προετοιμάσουν την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Δεκεμβρίου.

________________