16/11/13

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως σχετικά με την απόδοση τιμών στον αποβιώσαντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη





Ό Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου προήδρευσε σήμερα έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για τον αποβιώσαντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.



Μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του έκτακτη συνεδρία αποφάσισε τα εξής:

-       Όπως η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

-       Να κηρύξει δημόσιο πένθος από τη 16η Νοεμβρίου 2013 μέχρι και τη 19η Νοεμβρίου 2013. Κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες.

-       Όπως η ημέρα της κηδείας, Τρίτη 19η Νοεμβρίου 2013, κηρυχθεί ως δημόσια αργία.

-       Όπως η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο.

-       Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι.

-       Να ανοιχθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-       Να εγκρίνει το ακόλουθο κείμενο, που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή, για τον αποθανόντα πρώην Πρόεδρο: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού».

-       Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

-       Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, στις 11 π.μ.

-       Όπως κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις».

Στη συνέχεια ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τον επικήδειο λόγο – είναι θέληση της οικογένειας του εκλιπόντος, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου – θα τον εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κληθείς να αναφερθεί στην πολιτική πορεία, αλλά και την προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη, εφόσον ο ίδιος υπήρξε στενός του συνεργάτης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχουν ήδη λεχθεί πολλά και τουλάχιστον όσο γνώρισα τον Γλαύκο Κληρίδη από κοντά ήταν πάντα εναντίον της υπερβολής. Για αυτό, να σεβαστούμε το μέτρο του Γλαύκου Κληρίδη. Θα πω μόνο δυο λόγια:

Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ήταν αποκλειστικά ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, αλλά και ένας σπάνιος άνθρωπος. Στον Γλαύκο Κληρίδη διέκρινε κανείς, εκτός από την πολιτική οξυδέρκεια και το στρατηγικό μυαλό σε ό,τι αφορά μεγάλες πολιτικές επιλογές, μια απεριόριστη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και ένα ήθος ανεπανάληπτο. Τουλάχιστον όσους τον ζήσαμε από κοντά, μάς καθοδηγούσε όχι με τα λόγια, αλλά με το προσωπικό παράδειγμα».


________________