22/11/13

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τις ποινικές έρευνες για την οικονομία






Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με τα θέματα των διεξαγόμενων ποινικών ερευνών για την οικονομία, σε συσχετισμό και με τις διεξαγόμενες ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα: 



Αντιλαμβάνομαι πλήρως και κατανοώ το γεγονός ότι ο Κύπριος πολίτης αναμένει και απαιτεί την ταχεία συμπλήρωση των ποινικών ερευνών έτσι ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι ανακρίσεις προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, κατά το οποίο έχει κριθεί ότι η σωστή διεκπεραίωση τους απαιτεί και τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να συλλεγεί η καλύτερη δυνατή μαρτυρία και να μην αφεθούν κενά ή να γίνουν λανθασμένοι χειρισμοί που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το όλο οικοδόμημα της ποινικής ανάκρισης. Με την έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο της προταθείσας διαδικασίας για επιλογή οίκου εμπειρογνωμόνων, αυτή θα καταστεί δυνατή το ταχύτερο δυνατό και ενώ συνεχίζονται παράλληλα με εντατικούς ρυθμούς οι διεξαγόμενες ανακρίσεις, οι οποίες ουδέποτε έχουν ατονήσει.

Η Νομική Υπηρεσία ουδέποτε έχει αμφισβητήσει ή έχει προσπαθήσει να μειώσει τη σοβαρότητα του έργου του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο καθηκόντως και δικαιωματικά επιτελεί η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίθετα, οποιοδήποτε χρήσιμο στοιχείο και/ή πληροφορία εξάγεται από τις ακροάσεις ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών, αξιοποιείται κατάλληλα από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, εάν αυτά δεν έχουν ήδη αποκαλυφθεί κατά τις ανακρίσεις. Επισημαίνεται βέβαια ότι τα οποιαδήποτε στοιχεία προκύπτουν κατά τις ακροάσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, δεν συνιστούν μαρτυρία και αποδεικτικά στοιχεία έτοιμα προς χρήση ενώπιον Δικαστηρίου.
Ο κίνδυνος τον οποίο είχα επισημάνει σε προηγούμενες δηλώσεις μου, τον οποίο και επαναλαμβάνω, έγκειται στο ενδεχόμενο να κλητεύονται ενώπιον της Βουλής πρόσωπα τα οποία δυνατό να είναι μάρτυρες-κλειδιά στις ανακρίσεις και τελικά ενώπιον Δικαστηρίου, στους οποίους και να υποβάλλονται ερωτήσεις όχι στοχευμένες στη βάση πληροφοριών που κατέχουν οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά αντί όφελος στις εκκρεμούσες διαδικασίες των ανακρίσεων. Ένας άλλος κίνδυνος ο οποίος θα πρέπει να αποτραπεί έγκειται στη δημιουργία καταστάσεων ενοχοποίησης οποιωνδήποτε προσώπων στην πιθανή διάπραξη αδικημάτων, ενώ αυτά δεν έχουν καν κατηγορηθεί, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να επικαλούνται αυτές τις καταστάσεις αργότερα στο Δικαστήριο ως παράγοντες οι οποίοι επιδρούν ενάντια στο δικαίωμα τους για διεξαγωγή δίκαιης δίκης και για εφαρμογή του τεκμηρίου της αθωότητας.

--------------------------