16/11/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής



 
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής


Δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της αποψινής Έκθεσης της ζωγράφου Αγγέλας Πισιάρα.

Η Αγγέλα Πισιάρα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε ζωγραφική στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας από το 2001 μέχρι το 2007. Είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού, με ειδίκευση στη μνημειακή ζωγραφική.

Το 2005 βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο για το δίπλωμα της από τη Ρωσική Ακαδημία ζωγράφων στη Μόσχα. Το 2007 αρχίζει τη διατριβή της και το 2011 αποκτά με επιτυχία το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης από το ίδιο πανεπιστήμιο. Η Αγγέλα Πισιάρα έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Ρωσία και Κύπρο. Περισσότερο αντιπροσωπευτικές είναι αυτές στην Κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα, στο Σπίτι Εθνικοτήτων στη Ρωσία και στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μόσχας.

Το 2009 η Αγγέλα Πισιάρα, μετά από πρόσκληση του ρωσικού εκδοτικού οίκου “Igra Slov”, καταφέρνει να πραγματοποιήσει την πρώτη της προσωπική έκθεση με απόλυτη επιτυχία.

Η ρωσική ρεαλιστική σχολή επηρέασε αρκετά την τέχνη της, παράλληλα όμως η αίσθηση του χρώματος και η θεματολογία των έργων της παραμένει καθαρά κυπριακή. Τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα έχουν μια εξελικτική πορεία όσον αφορά την τεχνική αλλά και την χρωματική γκάμα. Είναι δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από βαθιά ευαισθησία και αγάπη για το κυπριακό τοπίο λόγω της πολύχρονης απουσίας της από το νησί. Η κυπριακή φύση, με τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, αποτελεί για την ίδια δυνατή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ακουμπώντας το πινέλο στον καμβά, επιχειρεί να εκφράσει μέσω των χρωμάτων τις διάφορες διαθέσεις και συναισθήματα που της προκαλούνται μέσω των τεσσάρων εποχών του χρόνου.  

Η Αγγέλα Πισιάρα αξιοποιεί την ευκαιρία να εργαστεί εκ του φυσικού, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα στην έρευνα και τον πειραματισμό του χρώματος και της σύνθεσης. 

Είναι σημαντικό ότι η Αγγέλα Πισιάρα διδάσκει στους νέους μας αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου για  όλα τα επίπεδα. Ένα μάλιστα από τα προνόμια της σχολής είναι η δημιουργία εργαστηρίου μνημειακής ζωγραφικής στο οποίο διδάσκονται η τέχνη του μωσαϊκού και του γραφίτη.

Όταν καλούμαστε να εγκαινιάσουμε εκθέσεις καλλιτεχνών, προβληματιζόμαστε γι’ αυτό που πρέπει να αναδείξουμε από το έργο τους. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι πέραν της ζωγραφικής. Τα έργα διεγείρουν τις μνήμες, τις αισθήσεις και μας φέρνουν να στεκόμαστε μπροστά στο ανεξάντλητο κυπριακό τοπίο. Αισθάνομαι πως βρίσκομαι κάπου μεταξύ έκθεσης ζωγραφικής και μιας πολύτιμης αποτύπωσης του χώρου που δημιουργείται πολιτισμός για χιλιετίες. Πρόκειται για έργα πολιτιστικής σημασίας, πέραν της καλλιτεχνικής τους δύναμης. Η ζωγράφος Αγγέλα Πισιάρα καθοδηγούμενη από σταθερές, διαχρονικές και αισθητικές αξίες, συνειδητά επιλέγει τη θεματολογία της από τα τοπία του νησιού της, προβάλλοντας τις ομορφιές του.

Αυτές τις ομορφιές τις συνθέτει με αρτιότητα και επενδύει σε αυτές την ισορροπία και την αρμονία που απαιτείται, για να έχουμε ένα μοναδικό σε έκφραση αποτέλεσμα. Μέσα από τα έργα της διακινείται ένας πλούτος συναισθημάτων, οραμάτων και δημιουργικών αναζητήσεων. Διακρίνουμε ακόμη μέσα σε αυτά το εξαίσιο άρωμα της πατρίδας μας που μας περιβάλλει για να αφυπνίζει τις συνειδήσεις και να στρέφουμε το βλέμμα σε λησμονημένες παραδόσεις, σε ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου και στο φως που καταυγάζει μνήμες και τοπία που κατέγραψαν την πορεία του τόπου μας.

Όλα τα έργα της ζωγράφου εμπεριέχουν μια εσωτερικότητα που δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα αλλά και μια ψυχική ενατένιση του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί. Αποτυπώνει με πάθος την κυπριακή φύση, ρίχνει άπλετο φως στον ψυχισμό των ανθρώπων του τόπου μας, δίνει τη χρωματική διάσταση των πραγμάτων με ένα εντελώς δικό της σχεδιαστικό τρόπο και προοπτική που αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της.

Τα έργα που έχουμε μπροστά μας, είναι μια παραπομπή στο διαχρονικό όνειρο της απελευθέρωσης που μας ταξιδεύουν στο χθες και το σήμερα, διατηρώντας την ελπίδα για το αύριο.

Τελώντας με ιδιαίτερη χαρά τα εγκαίνια αυτής της Έκθεσης, συγχαίρω θερμά τη ζωγράφο Αγγέλα Πισιάρα για τη σημερινή έκθεση και εύχομαι καλή συνέχεια.

______________