6/11/13

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Lidington. Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας, του ενεργού και τακτικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πληθώρα διμερών και πολυμερών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας». Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος με τον κ. Lidington τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και να αναλύσει διεξοδικά τις θέσεις μας αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών και την πρόταση για την Αμμόχωστο ως βήμα αλλαγής του παιχνιδιού.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, καθώς οι κυπριακές Αρχές συνεργάζονται στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και την εκπλήρωση των οικονομικών μας υποχρεώσεων προς την Τρόικα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και να εντοπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αριθμός Βρετανών πολιτών που έχουν αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο. Βεβαίως, συνέχισε, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες Κύπριοι». Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα στα οποία οι δύο χώρες έχουν συγκλίνουσες απόψεις, όπως οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, αλλά και της διαχείρισης μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της, περίπτωση στην οποία η Κύπρος δηλώνει την ετοιμότητά της να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πτυχή, όπως διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης «αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το ταραχώδες πολιτικό κλίμα που επικρατεί σε αρκετές χώρες που γειτνιάζουν με την Κύπρο, για το οποίο εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία».

Καταληκτικά, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εταίρο εξέχουσας σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον οποίο μοιραζόμαστε μια δυνατή, πραγματική και βαθιά εδραιωμένη σχέση, η οποία έχει πολλές προοπτικές στη βάση της αμοιβαιότητας».

Ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. David Lidington δήλωσε ότι «η Κύπρος αποτελεί κάθε χρόνο τον αγαπημένο προορισμό για πολλές χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες και είναι ο τόπος διαμονής σημαντικού αριθμού Βρετανών αποδήμων». Την ίδια ώρα, συνέχισε, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον μόνιμο τόπο διαμονής πολλών Κυπρίων και ατόμων κυπριακής καταγωγής. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όποτε έχετε εκλογές εδώ στην Κύπρο οι υποψήφιοι επισκέπτονται το βόρειο Λονδίνο για να διεξάγουν προεκλογικές εκστρατείες στην κυπριακή κοινότητα. Εξάλλου, υπάρχει και μεγάλος αριθμός Κύπριων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια. Αυτές τις ανθρώπινες και πολιτιστικές σχέσεις αναζητούμε κάθε ευκαιρία για να τις ενδυναμώνουμε».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Ευρώπης κ. Lidington ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο με χαρά παρείχε τεχνική υποστήριξη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που παρουσιάστηκε τη φετινή χρονιά και συνεχίζει να παρέχει βοήθεια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας. Ο κ. Lidington δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του ακολούθησαν μια θαρραλέα προσέγγιση μπροστά στις δεινές οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν» και σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τον λαό της να δημιουργήσει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ακόμη ότι χαιρετίζει το εποικοδομητικό έργο της Κυβέρνησης της Κύπρου σχετικά με το τεράστιο ζήτημα των ακινήτων. «Γνωρίζω», είπε, «ότι αυτό δεν είναι κάτι που έχει επηρεάσει μόνο Βρετανούς πολίτες αλλά και πολλούς Κύπριους που ταλαιπωρούνται από τα ίδια νομικά προβλήματα σε στεγαστικές διευθετήσεις. Είναι προς το συμφέρον αμφότερων των χωρών να εξευρεθεί μια λύση για όλες εκείνες τις οικογένειες που υποφέρουν από την αγωνία και την αβεβαιότητα».

Ο κ. Lidington ανέφερε πως «συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και είχαμε μια πολύ παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Η Κύπρος βρίσκεται στη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και επομένως κατανοεί καλύτερα αυτό το μέρος του κόσμου ενώ την ενδιαφέρουν άμεσα τα τεκταινόμενα στις χώρες της περιοχής. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή. Με την Κύπρο έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση του προβλήματος της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία αναζητά γόνιμο έδαφος στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Σαχάρα. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των κοινών επιδιώξεων».

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Lidington δήλωσε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από τα όσα έμαθε σχετικά με τα τελευταία βήματα για επίλυση του προβλήματος. Υπογράμμισε δε ότι «η διαδικασία θα πρέπει να είναι Κυπριακή, ενώ όλες οι κοινότητες στην Κύπρο θα πρέπει να αισθάνονται ότι η λύση που θα συμφωνηθεί τους ανήκει. Πέραν τούτου, η όποια διευθέτηση θα πρέπει να είναι και βιώσιμη». Ο κ. Lidington ανέφερε πως «υποστηρίζουμε τη δέσμευση και αφοσίωση του Προέδρου Αναστασιάδη και των Υπουργών του καθώς και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην αναζήτηση μιας λύσης που θα είναι προς το συμφέρον της κάθε οικογένειας στο νησί. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ οποιοδήποτε άλλο πολιτικό γεγονός που θα έστελνε τόσο ξεκάθαρα το μήνυμα στους επενδυτές στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο ότι οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη στο επανενωμένο νησί είναι καλύτερες από ποτέ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που θα έφερνε στον λαό κάθε κοινότητας στην Κύπρο μεγάλη ευημερία». Καταλήγοντας, ο κ. Lidington ευχήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάθε επιτυχία στην αναζήτηση μιας βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία διενεργούνται σε κυπριακό έδαφος κατασκοπευτικές δραστηριότητες βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων, ο Υπουργός Ευρώπης είπε: «Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως διαχρονικά η θέση διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων είναι να μην σχολιάζουμε ποτέ τις δραστηριότητες των Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών. Ωστόσο θα κάνω τα εξής δύο σχόλια: Κατά πρώτο λόγο, έχουμε ένα πολύ σαφές νομικό πλαίσιο που καθορίζει τι μπορούν να κάνουν αυτές οι Υπηρεσίες, περιγράφει τα καθήκοντά τους και το νομικό τους καθεστώς και προνοεί διαδικασίες που τις καθιστούν υπόλογες σε Υπουργούς, ανεξάρτητους Επιτρόπους που υπηρετούν ως εν ενεργεία ή συνταξιούχοι δικαστές και οι οποίοι ελέγχουν κατά πόσον αυτές οι διασφαλίσεις αποδίδουν στην πράξη αλλά και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας και Πληροφοριών, η οποία θα συνεδριάσει αργότερα εντός της βδομάδας. Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι ότι πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε χώρα της Ευρώπης που είναι πιο ασφαλείς ή ακόμη βρίσκονται εν ζωή σήμερα χάρη στο έργο των μυστικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τέλος, στην ίδια ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε: «Ασφαλώς η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ουδεμία σχέση έχει με αυτά τα δημοσιεύματα. Υπηρετώ σε αυτό το Υπουργείο εδώ και τόσους μήνες και ποτέ δεν χρειάστηκε να ασχοληθώ με αυτό το θέμα και τίποτα σχετικό δεν παρέλαβα από προηγούμενες Κυβερνήσεις».