23/10/13

O Υπουργός Οικονομικών μίλησε σε εκδήλωση στο Σπίτι της ΕΕ

Δημόσια συζήτηση: «Το σχέδιο για την ανάκαμψη:
ΠΩΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;

Η αποκατάσταση της ρευστότητας, η άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πάταξη της διαπλοκής και η αποφασιστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στον απευθείας διάλογο με τους πολίτες του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, που έγινε στο Σπίτι της ΕΕ χθες, 22 Οκτωβρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα με δεκάδες παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Η δημόσια αυτή συζήτηση με τίτλο «Το σχέδιο για την ανάκαμψη: ΠΩΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013. Τις εκδηλώσεις οργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε ως κορυφαίες προκλήσεις για την ανάκαμψη, τη μεταρρύθμιση του κράτους για να προσφέρει υπηρεσίες ανταποδοτικές προς τον πολίτη, τον ορθολογισμό στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που, όπως τόνισε, θα φέρουν την ανάπτυξη. Στο ερώτημα πότε θα έρθει η ανάκαμψη, ο Χ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση στο ζήτημα της ρευστότητας, αλλά ούτε και στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας του κράτους που θα χρειαστεί σταδιακή προσαρμογή στις μεταρρυθμίσεις». Τόνισε, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στις κριτικές που γίνονται σε σχέση με το περιεχόμενο του Μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχουν σημεία βάσιμης κριτικής, αλλά στην πράξη το περιεχόμενο του Μνημονίου είναι ένα επιτακτικό μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονισμό πρόγραμμα για την κυπριακή πολιτεία.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης έθεσε το πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη της δύσκολης προσπάθειας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε ότι οι κριτικές για τον τρόπο που λήφθηκαν οι αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο είναι προς συζήτηση, αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητείται είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι η μόνη που εξασφαλίζει το οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποίησης της Κύπρου και επιστροφής στην ανάπτυξη. Tο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το Μνημόνιο, είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, δεν είναι η πηγή του κακού και δεν αποτελεί ούτε την αιτία ούτε την αφορμή των προβλημάτων της Κύπρου. Ακριβώς το αντίθετο. Το μνημόνιο είναι το βασικό όχημα για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης τόνισε περαιτέρω τη σημασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης απορροφητικότητα, τόσο για το 2013 όσο και για την προετοιμασία των έργων της νέας 7ετούς προγραμματικής περιόδου. Επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ ήδη αποφάσισε να προσφέρει το 95% των κονδυλίων και, ελλείψει εθνικών πόρων, η Κύπρος πρέπει να τα αξιοποιήσει άμεσα και γρήγορα.

Στην τοποθέτησή της η κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτως ώστε η ΕΕ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και να μπει σε πορεία ανάκαμψης. Στόχος του ΕΚ, υπογράμμισε, είναι η θωράκισή της ΕΕ από μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις, η ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της και η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Υπενθύμισε, επίσης, την προσήλωση του ΕΚ στην κοινοτική μέθοδο, δηλαδή τη δημοκρατική διαδικασία συναπόφασης από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης σε αντιδιαστολή με τις αποφάσεις του διακυβερνητικού Eurogroup, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ισχυρή λαϊκή εντολή στο ΕΚ στις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 25 Μαΐου 2014, αν επιθυμούν να έχουν τον πρώτο λόγο σχετικά με τους τρόπους ανάκαμψης που αρμόζουν στην ευρωπαϊκή κοινωνία σήμερα.