Ολοκληρώνονται σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες
της 129ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η Βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα
Κουκουμά, μιλώντας χθες ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία
και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων στην
προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων
ανήλικων μεταναστών και η πρόληψη της εκμετάλλευσής τους σε περιπτώσεις
πολέμων και συγκρούσεων», ανέφερε ότι οι επιπτώσεις και διαστάσεις του
θέματος είναι πιο έκδηλες τα τελευταία χρόνια και για την Κύπρο.
Η κα Κουκουμά αναφέρθηκε στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, που περιλαμβάνουν πρόνοιες για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως η διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του παιδιού, η αρχή της μη διάκρισης, το δικαίωμα στη συμμετοχή, το δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, η αρχή της οικογενειακής ενότητας, το δικαίωμα προστασίας από τη βία. Ειδικά η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επισήμανε η κα Κουκουμά, απαγορεύει τη διά της βίας στρατολόγηση ατόμων σε στρατιωτικές δυνάμεις ή παραστρατιωτικές οργανώσεις πριν την ολοκλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
Μιλώντας για τους λόγους που ωθούν τα παιδιά στη μετανάστευση, η κα Κουκουμά υποστήριξε ότι αυτοί κυμαίνονται από την αναζήτηση καλύτερης εκπαίδευσης και καλύτερων ευκαιριών εργασίας μέχρι την αποφυγή της ενδοοικογενειακής βίας, του πολέμου και της φτώχειας. Η αληθινή πρόκληση όμως γι’ αυτά τα παιδιά, πρόσθεσε, αρχίζει από τη στιγμή άφιξής τους στη χώρα προορισμού, όπου τα ανθρώπινά τους δικαιώματα καταπατούνται, αφού όχι μόνο τίθενται υπό κράτηση από τις μεταναστευτικές αρχές, αλλά εκτίθενται και σε φαινόμενα ξενοφοβίας και διάκρισης. Η ζωή και η ανάπτυξη των παιδιών απειλείται από σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση, όπως και από παράνομη εργασία και στρατολόγησή τους σε ένοπλες δυνάμεις, είπε η Κύπρια Βουλευτής.
Η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορα εργαλεία διεθνώς για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η εκμετάλλευση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, επισήμανε, οι βουλευτές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να αναλάβουν την ευθύνη της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε η κα Κουκουμά, οι υφιστάμενες εθνικές και περιφερειακές νομοθεσίες και πολιτικές πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το διεθνές νομικό πλαίσιο. Η σύναψη διμερών και πολυμερών συμφωνιών μεταξύ κυβερνήσεων, στη βάση διεθνών προτύπων και η ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία των παιδιών αυτών, πρόσθεσε η κα Κουκουμά.
Αποτελεί καθήκον των νομοθετών κάθε κράτους, είπε καταλήγοντας η Κύπρια Βουλευτής, να παροτρύνουν τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά μετανάστες από φαινόμενα εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πολέμων και συγκρούσεων.