14/10/13

Παρέμβαση του βουλευτή δρος Κυριάκου Χατζηγιάννη στο Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ της Κ.Σ.ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, διεξήχθη χθες συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υποστεί τη δική της πικρή εμπειρία της στρατιωτικής επίθεσης, των προσφύγων και των εκτοπισμένων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Σημείωσε δε επ’ αυτού το υιοθετηθέν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα της 5ης Σεπτεμβρίου 2013, μετά την επίθεση στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, δηλώνει την ετοιμότητά της, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν και στη διάρκεια της κρίσης στον Λίβανο, να συνδράμει στις προσπάθειες εκκένωσης υπηκόων της ΕΕ και τρίτων χωρών από τις περιοχές σύρραξης. Προς τούτο δε, όπως ανέφερε, έχει καταρτιστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ΕΣΤΙΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιπτώσεις πολιτικής κρίσης, στρατιωτικής σύγκρουσης ή φυσικών καταστροφών. Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε παράλληλα ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν της επιτρέπει να δεχθεί Σύριους πρόσφυγες, παρά μόνο ως βραχυπρόθεσμος σταθμός στη διακίνησή τους προς άλλους προορισμούς.

Όσον αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε τόσο την οικονομική όσο και την σε είδος συνεισφορά της Κύπρου, σε επίπεδο Κυβέρνησης, Εκκλησίας και ιδιωτικού τομέα, για τους Σύριους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να το πράττει, στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην έναρξη της διαδικασίας για την εξάρθρωση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της χώρας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη σχετική απόφαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Σημείωσε ιδιαίτερα την πρόσφατη επιλογή της Κύπρου από τον ΟΗΕ ως βάσης υποστήριξης της υπό σύσταση μεικτής Επιτροπής ΟΑΧΟ-ΟΗΕ, η οποία, όπως επισήμανε, θα αποτελείται από μέχρι 100 ειδικούς και θα αναπτυχθεί για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, συντάσσεται με τη διεθνή κοινότητα στην έκκλησή της για πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 2118, το οποίο τονίζει ότι μια περιεκτική, συριακής ιδιοκτησίας πολιτική διαδικασία, στη βάση του Ανακοινωθέντος της Γενεύης της 30ης Ιουνίου 2012, αποτελεί τη μόνη λύση στη συριακή κρίση. Επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα που περνά επαυξάνει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, των εκτοπισμένων και των προσφύγων, που καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία. Η επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης προς μια πολιτική διευθέτηση, η οποία να διασφαλίζει τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της βούλησης του συριακού λαού, όπως και η αποφυγή ενεργειών που κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλουμε στον στόχο της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στον κόσμο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Εξάλλου, το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας κ. Sevki Kulkuloglu, λαμβάνοντας τον λόγο μετά το πέρας προηγούμενης παρέμβασης του βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή, αναφορικά με την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στις υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή περιοχές, επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δήθεν ειλικρινούς βούλησης της Τουρκίας για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της συνύπαρξης «δύο ισότιμων λαών», σε αντιδιαστολή με την αρνητική στάση που, όπως ισχυρίστηκε, τηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Kulkuloglu ισχυρίστηκε ακόμα ότι στα κατεχόμενα λειτουργεί μεγάλος αριθμός εκκλησιών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και όλα τα άλλα πολιτιστικά μνημεία, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει, όπως είπε, με τα μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Απαντώντας στον Τούρκο βουλευτή, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρώτη από όλους επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος, όχι όμως την οποιαδήποτε λύση στα μέτρα της Τουρκίας, αλλά μια λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η συντήρηση μουσουλμανικών ιερών χώρων αποτελεί σημαντική πτυχή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφύλαξη του πολιτισμού και της θρησκευτικής πολυμορφίας της, γεγονός που, όπως επισήμανε, καταδεικνύεται και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταρρίπτοντας, τέλος,
τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί σεβασμού των Χριστιανικών εκκλησιών και μνημείων στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηγιάννης στηλίτευσε επίσης τις κατάφωρες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των θρησκευτικών και άλλων θεμελιωδών ελευθεριών των ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων.