Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω αυτό τον
χαιρετισμό στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εν Λεμησσώ
Κύπρου – μια παρουσίαση των εφημερίδων της Λεμεσού από το 1880 μέχρι την
Ανεξαρτησία», εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Τύπου και
Πληροφοριών (ΓΤΠ) και ο Δήμος Λεμεσού για τον Τύπο της Λεμεσού.
Πρόκειται για οφειλόμενη υποχρέωση αλλά και ένδειξη σεβασμού έναντι κάθε δραστηριότητας που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στο Αρχείο Εφημερίδων του γι’ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία αλλά και στον Δήμο Λεμεσού για την υποστήριξή του στη διοργάνωσή της.
Τιμώντας και αναγνωρίζοντας τη συμβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στη φυσική και εθνική επιβίωση του λαού μας, τιμούμε και αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης και διαχρονικά καταξιωμένης ιστορικότητας και εθνικής ταυτότητας.
Σήμερα, η Κύπρος απολαμβάνει τα αγαθά της πλήρους ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας με έναν πλουραλισμό πληροφοριών εκπληκτικό για το μέγεθός της όσον αφορά τόσο τον γραπτό όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο.
Η πνευματική δημιουργία των πρώτων Λεμεσιανών εκδοτών διασώζεται και συντηρείται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και προσφέρεται στους ερευνητές σε αυτό τον χώρο που βρισκόμαστε, ενισχύοντας έτσι τον τοπικό πολιτισμό και την έρευνα. Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης και του χαρακτήρα του λαού μας και γι’ αυτό θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η Πολιτεία θα στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους ξεχωριστές προσπάθειες που συντηρούν και διαιωνίζουν τον πλούτο και τον χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών αλλά και την ιστορική μας πορεία.
Υπογραμμίζω ότι η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα αφορά μια μακρά ιστορική περίοδο από το 1880 μέχρι την Ανεξαρτησία. Μια Ανεξαρτησία που κατάφερε να διασφαλίσει την κρατική μας οντότητα και να την ενισχύσει με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.
Με αυτή την ευκαιρία θέλω να στείλω το μήνυμα ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας δεν θα μας λυγίσουν. Η Κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας μας. Όμως, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η άλλη κορυφαία προτεραιότητά μας, πέραν της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού, κάτι που επίσης θα συμβάλει θετικά και στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία τους. Ζητούμενο, επίσης, είναι η άμεση εμπλοκή στην όλη προσπάθεια όλων των βασικών συνιστωσών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, καθώς και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία.
Λεχθέντων των πιο πάνω, εύχομαι την έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε να ακολουθήσουν άλλες παρόμοιες για τον Τύπο και στις άλλες πόλεις του νησιού μας.
Θέλω να συγχαρώ, γι’ ακόμα μια φορά, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που συντηρεί και διαιωνίζει αυτό τον πολύτιμο ιστορικό θησαυρό, και τον Δήμο Λεμεσού ο οποίος, αναγνωρίζοντας την αξία του ιστορικού αυτού πλούτου, συμβάλλει στην αξιοποίησή του παραχωρώντας μέρος του θαυμάσιου αυτού χώρου όπου βρισκόμαστε για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου με το ψηφιοποιημένο Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.