25/10/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην τελετή λήξης της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας στην εργασία


Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της λήξης της διετούς ευρωπαϊκής εκστρατείας πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και υλοποιήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, με θέμα την «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων».

Οι εκστρατείες διαφώτισης αποτελούν στις μέρες μας μια αναγκαιότητα δεδομένου ότι παρατηρείται μια συνεχής μεταβολή του εργασιακού περιβάλλοντος με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και την εμφάνιση νέων μορφών απασχόλησης που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη διάχυση της πληροφορίας.

Πρώτο επίπεδο στην προσπάθεια για πρόληψη των κινδύνων αποτελεί η ίδια η επιχείρηση, με την παροχή της δυνατότητας σε όλους, στελέχη και εργαζομένους, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για διορθωτικές αλλά κυρίως για προληπτικές δράσεις. Σταθερό στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός υγιούς και ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας που, χωρίς αμφιβολία, συμβάλλει στην πρόοδο και στην ευρωστία της επιχείρησης. Δυστυχώς, στις μέρες μας, κάτω από την έντονη οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας, το αίσθημα ανασφάλειας στην εργασία, που νιώθουν οι εργαζόμενοι, δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία τους πρόσθετο από εκείνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας.

Όμως, θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα ανεχθεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση για να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια και η ποιότητα των θέσεων εργασίας.

Στο εθνικό επίπεδο, η συμμετοχή στην πρόληψη των κινδύνων αποκτά μια άλλη διάσταση. Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο στον σχεδιασμό πολιτικής και στρατηγικής καθώς και στην προώθηση της πρόληψης μέσω της καλλιέργειας νοοτροπίας ασφάλειας. Και νιώθω πολύ υπερήφανη που υπάρχει μεγάλη οργάνωση και σύγκλιση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο θέμα αυτό.

Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων που διήρκησε η εκστρατεία, πραγματοποιήθηκαν διαφωτιστικές δράσεις από τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τους Κοινωνικούς Εταίρους και άλλους φορείς. Οι δράσεις αυτές απευθύνονταν σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, στο οποίο περιλαμβάνονταν εργοδότες, εργαζόμενοι, Λειτουργοί Ασφάλειας, μέλη των Επιτροπών Ασφάλειας, σχεδιαστές και κατασκευαστές. Η σημερινή τελετή είναι η τρίτη εκδήλωση που πραγματοποιείται μέσα στην τελευταία διμηνία με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, πραγματοποιούνται, όπως γνωρίζετε, και επιθεωρήσεις που στοχεύουν στην επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας, ως πρώτο εργαλείο, την ενημέρωση και την καθοδήγηση και ως τελευταίο την προσαγωγή αυτών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διετία που πέρασε:

· Οι Επιθεωρητές Εργασίας πραγματοποίησαν 9309 επιθεωρήσεις, εξέδωσαν 436 ειδοποιήσεις βελτίωσης και 457 ειδοποιήσεις απαγόρευσης.

· Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση 90 υποθέσεων για παραβάσεις Εργατικών Νόμων που αφορούσαν στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και επιβλήθηκαν ποινές στους καταδικασθέντες που ανήλθαν συνολικά στις €300.550.

· Σε μια περίπτωση θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος επιβλήθηκε ποινή 3 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή.

· Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων επιβλήθηκαν αντίστοιχα ποινή φυλάκισης 6 μηνών, ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή και ποινή φυλάκισης 3 μηνών με τριετή αναστολή.

Είναι επίσης άξιο προσοχής ότι κατά το έτος 2012 ο αριθμός των γνωστοποιηθέντων εργατικών ατυχημάτων μειώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2000 φτάνοντας τα 1741, από τα οποία ποσοστό 25% συνέβησαν σε κοινοτικούς και 5% σε αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Το 2012 ήταν και το τελευταίο έτος υλοποίησης της Στρατηγικής της Κύπρου στην Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία για την περίοδο 2007-2012, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν και είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο Δείκτης Συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων μειώθηκε κατά 27%, ξεπερνώντας τον αρχικό και πολύ φιλόδοξο στόχο του 25%. Στον τομέα των κατασκευών η μείωση του δείκτη έφθασε το 42%.

Τώρα ετοιμάζεται η Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία για την περίοδο 2013 – 2020, για τον σχεδιασμό της οποίας λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2007 – 2012, οι στρατηγικές άλλων κρατών μελών, οι εισηγήσεις της Επιτροπής των Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC) και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (ACHSW) της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013 – 2020 καθώς και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας πάνω στο θέμα.

Η νέα αυτή Στρατηγική της Κύπρου θα έχει ως στόχο τη διατήρηση και, όπου είναι εφικτό, την περαιτέρω βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Στη νέα Στρατηγική, ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλ. εκείνες με λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Κύπρου. Επίσης, στην νέα Στρατηγική θα δίδεται έμφαση στους κίνδυνους από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες καθώς και άλλες παθήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πιστό στις δεσμεύσεις του απέναντι στους εργαζόμενους θα συνεχίσει να έχει ψηλά στις προτεραιότητες του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Τα παραδείγματα καλής πρακτικής, που βραβεύθηκαν πέρσι και φέτος, θα διαδοθούν, με στόχο την υιοθέτηση των καλών πρακτικών και από άλλες επιχειρήσεις.

Επίσης η προσπάθεια για δημιουργία συνείδησης ασφάλειας μεταξύ των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ήδη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα εκπαίδευσης το μάθημα Αγωγή Υγείας, στην ύλη του οποίου περιλαμβάνονται και τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, διεξάγεται διαγωνισμός αφίσας και διαγωνισμός σχολικών παραδειγμάτων καλής πρακτικής στους οποίους μετέχουν σχολεία από τη Γυμνασιακή, Λυκειακή και Τεχνική Βαθμίδα.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων άρχισαν ήδη να φαίνονται. Όμως, ως κοινωνία έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψη ή τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Με τα πιο πάνω, κηρύσσω τη λήξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2013 και συγχαίρω όσους βραβεύτηκαν και όσους έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς, που προκήρυξε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκστρατείας.