25/10/13

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Όπως είναι ήδη γνωστό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησε αριθμός σημαντικών θεμάτων, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο των σημερινών δύσκολων οικονομικών δεδομένων.

Ανάμεσα σε άλλα, ανταλλάξαμε απόψεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και πιο συγκεκριμένα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης.



Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, θέματα νεανικής ανεργίας, καθώς επίσης θέματα μετανάστευσης, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νεανική ανεργία, και λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση στην Κύπρο, σημείωσα ότι η Κύπρος προετοιμάζεται για την έγκαιρη υλοποίηση της "Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία", και ότι στόχος μας είναι η υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Επιδίωξή μας είναι να περιληφθούν μέτρα βιώσιμα τα οποία να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αλλά και να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το σχέδιο θα είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, αφού πριν την οριστικοποίηση του θα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και φυσικά θα επιδιωχθεί διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο.

Το σχέδιο δράσης που επεξεργαζόμαστε θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού ο οποίος θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γενικότερα.

Στην παρέμβασή μου επισήμανα ότι η γνωστή "Σύσταση για την Εγγύηση για τη Νεολαία" καθώς και τα άλλα μέτρα που θα υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όντως προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο ήταν και είναι βασική μου θέση ότι θα πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ανεργία και με τη δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας, να δοθεί πραγματική προοπτική στους νέους.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει και θέλω και τώρα να το επαναβεβαιώσω, το θέμα της απασχόλησης των νέων δεν είναι απλώς προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αλλά ιεραρχικά είναι το πρώτο.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήσαμε, επίσης, θέματα ψηφιακής οικονομίας, έρευνας και καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών Δράσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς μέχρι το τέλος του 2015 που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), σημείωσα ότι για την Κύπρο ιδιαίτερης σημασίας είναι η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισήμανα ότι στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέγγισης της ΟΝΕ, απαιτείται όπως οι οικονομικές, δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές συνδυάζονται με πολιτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Να υπάρξει δηλαδή καλύτερη εξισορρόπηση των οικονομικών πολιτικών με τις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

Να αναφέρω με την ευκαιρία αυτή ότι αποδέχθηκα πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου για να συμμετάσχω στις 12 Νοεμβρίου σε ειδική Σύνοδο που διοργανώνει ο ίδιος στο Παρίσι για θέματα νεανικής απασχόλησης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, τόνισα ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε υπέρ των σχετικών Κανονισμών με τους οποίους γίνεται προσπάθεια ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών, να μην επιβαρύνεται δηλαδή το δημόσιο χρέος για στήριξη των τραπεζών. Άποψή μας είναι ότι οι νέοι κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ο νέος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.

Σε σχέση με τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά με μετανάστες στη Μεσόγειο, σημείωσα ότι αυτά κατέδειξαν εκ νέου την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασα την ίδια στιγμή την άποψη ότι οι προσπάθειες για αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων, θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ισομερούς κατανομής βαρών. Δεν είναι δυνατό οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να επιβαρύνονται αποκλειστικά για ένα φαινόμενο που είναι κατεξοχήν πανευρωπαϊκό.

Κυρίες και Κύριοι.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας συμμετείχα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου είχα στο περιθώριο διμερή συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, την ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναδεικνύοντας, ανάμεσα σε άλλα, τη σημασία της πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης της ανάγκης δημιουργίας μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό μέσα από ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την κατανόηση και στήριξη των προτάσεων μας αυτών από την Καγκελάριο Merkel.

Να αναφέρω επίσης ότι η κα Merkel, με αφορμή την πετυχημένη πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα, εξέφρασε την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια της για την προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω την Κυπριακή Δημοκρατία.

Να σημειώσω πως με τα αποτελέσματα των πολυμερών επαφών κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιουνίου και την αποφασιστική παρέμβαση της Καγκελαρίου Merkel, πετύχαμε αύξηση της οικονομικής στήριξης που προβλέπεται για την Κύπρο στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 200 εκατομμύρια. Σε συνέχεια της απόφασης Ιουνίου, θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών όσο και μέσω της εδώ Μόνιμης Αντιπροσωπείας, φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα, αφού υπάρχει καταρχήν συμφωνία η συγχρηματοδότηση για τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ενώ ως γνωστόν ήταν στο 50%, εκτός το 10% αύξηση λόγω συμμετοχής στο Πρόγραμμα, δηλαδή 60% στην περίπτωση της Κύπρου - θα αυξηθεί για την περίοδο 2014 - 2017 από το 60% στο 95% με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμη για περισσότερα χρόνια. Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα, επίσης, συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ετοιμασία μιας ουσιαστικής κοινής δήλωσης που θα προηγηθεί της επίσημης έναρξης συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ανάμεσα σε άλλα, ενημέρωσα τον Γάλλο Πρόεδρο για την έντονή μου πεποίθηση σε σχέση με την ανάγκη πιο ενεργούς και ουσιαστικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον νέο γύρο συνομιλιών.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Hollande συμμερίζεται την άποψή μας αφού αντιλαμβάνεται απόλυτα την προστιθέμενη αξία που θα έχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μια πιο αναβαθμισμένη και ουσιαστική εμπλοκή από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχα, επίσης, συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον Bρετανό Πρωθυπουργό David Cameron τον οποίον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προτάσεις μας που αποσκοπούν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και εμπιστοσύνη στον νέο γύρο συνομιλιών. Με τον κ. Cameron συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε συνάντηση μας στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα στο πλαίσιο της Συνόδου Kορυφής της Κοινοπολιτείας στις 15 Νοεμβρίου, ενώ με προσκάλεσε να επισκεφθώ το Λονδίνο στις αρχές του 2014.

Μετά το πέρας της δημοσιογραφικής διάσκεψης θα έχω από κοινού συνάντηση με τους κ.κ. Van Rompuy και Barroso. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κύριο θέμα συζήτησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας δυναμικής που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η πρότασή μας για την Αμμόχωστο.

Η συζήτησή μου με τον κ. Barroso, τόσο για το Κυπριακό όσο και για θέματα οικονομίας, θα συνεχιστεί σε κατ' ιδίαν συνάντησή μας στην Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί μετά την κοινή μας συνάντηση με τον κ. Van Rompuy.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.