7/10/13

Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δοθούν και φέτος τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής τα οποία έχουν καθιερωθεί ως θεσμός από το 1992.

Στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και, γενικότερα, η ενθάρρυνση υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής. Κάθε τριετία βραβεύονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχιτέκτονες των καλύτερων δειγμάτων τελειωμένων κτηρίων/έργων διαφόρων κατηγοριών.

Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής θα είναι ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς τον σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στον σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον).

Η βράβευση θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2013 και θα δοθούν τρία βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες:

Α. Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο, που αναφέρεται στη γενική κατηγορία αρχιτεκτονικών έργων.
Β. Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, που για την παρούσα βράβευση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αρχιτέκτονες που γεννήθηκαν μετά την 31.12.1973.
Γ. Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, που για την παρούσα βράβευση καθορίστηκε το θέμα «Έργα μικρής κλίμακας και περιορισμένου προϋπολογισμού».

Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέσα στην περίοδο 2007– 2013 και να έχουν μελετηθεί από αρχιτέκτονες εγγεγραμμένους στο ΕΤΕΚ, που δραστηριοποιούνται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο πλαίσιο προγραμμάτων του δημόσιου τομέα.

Κάθε βραβείο θα περιλαμβάνει συμβολικό έπαθλο και Αναμνηστικό Δίπλωμα. Αναμνηστικά διπλώματα θα απονέμονται επίσης στον ιδιοκτήτη της οικοδομής, στους Σύμβουλους Επιστήμονες του Έργου καθώς και στον εργολάβο που το εκτέλεσε.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν στις 21 Νοεμβρίου από τις 8:30 μέχρι τις 15:00, στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Πτέρυγα Γ, γραφείο 110, 1ος όροφος, οδός Κινύρα 5-6, Λευκωσία. Υπεύθυνη Παραλαβής είναι η κα Μαρία Μακρίδου, τηλ.:22 408174.

Οι λεπτομερείς όροι και έντυπα συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.moi.gov.cy/tph. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι Αρχιτέκτονες μπορούν να αποταθούν στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στην κα Κούλα Ιακώβου, και στο τηλέφωνο 22 408176.