30/9/13

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, η προσοχή της διεθνούς κοινωνίας στρέφεται στα ηλικιωμένα άτομα.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι έχουν σημαντικότατο ρόλο, όχι μόνο με τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους.

Η προσφορά αυτή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί, εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα καλό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ και Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως πρωταρχικό και σταθερό στόχο να βελτιώσει ουσιαστικά και αισθητά την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων, ώστε κανένας να μην διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πέραν των ενεργειών για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα προωθούνται συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους ηλικιωμένους.

Το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού έχει σοβαρές προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας των αναπτυγμένων χωρών, γι΄ αυτό οφείλουμε έγκαιρα να διαμορφώσουμε πολιτικές, υπηρεσίες και προγράμματα για να διασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας διατηρούνται υγιείς, ενεργοί και ανεξάρτητοι, όσο το δυνατό περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεριμνώντας για τους ηλικιωμένους μας, προστατεύουμε το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και για συμμετοχή στον κοινωνικό και πολιτιστικό βίο, ταυτόχρονα όμως διατηρούμε τη συνοχή της κοινωνίας και της οικογένειας με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό.

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων και τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι ηλικιωμένοι μας, επιπρόσθετα των συντάξεων, στηρίζονται μέσω των δημόσιων βοηθημάτων σε θέματα φροντίδας, ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησής τους, ενδυνάμωση των σχέσεών τους με την οικογένεια και την κοινότητά τους, συμμετοχή τους σε προγράμματα που τους βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής, σωματικής, νοητικής και κοινωνικής κατάστασης. Τέτοιες υπηρεσίες είναι η κατ΄ οίκον φροντίδα από κρατικές, ιδιωτικές ή κοινοτικές φροντίστριες, η διημερεύουσα φροντίδα ή η ιδρυματική φροντίδα.

Στην προσπάθεια για αποκέντρωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενθαρρυνθεί και έχει στηριχτεί οικονομικά και τεχνικά για να αναλάβει νέους ρόλους, σε θέματα που αφορούν την παροχή ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας στους πολίτες, που να χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ουσιαστικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιχορηγεί ένα σημαντικό αριθμό προγραμμάτων που αφορούν την κοινωνική φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών. Συνολικά για το έτος 2012 δόθηκαν πέραν των 2 εκ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 87 προγραμμάτων που αφορούν φροντίδα περίπου 6.000 ηλικιωμένων.

Όσο για την ιδρυματική φροντίδα (24ωρη φροντίδα), δηλαδή υπηρεσίες φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων ή σε Σπίτια στην Κοινότητα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι που οι Στέγες να λειτουργούν με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αναθεώρησης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, την διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των εξυπηρετούμενων και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται.

Τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπισή τους, περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ηλικιωμένους και η υλοποίησή τους παρακολουθείται από τη Μόνιμη Διϋπηρεσιακή Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης για τη διαβίωση του, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες αυξημένης ανεργίας και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα.

Στόχοι του νέου συστήματος είναι:
1. Να εισαχθεί ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει ένα ύστατο δίκτυ προστασίας σε όσους το έχουν πραγματική ανάγκη,
2. να κατοχυρώνει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας για αξιοπρεπή διαβίωση και
3. να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε κάθε άτομο που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους συντήρησης

Ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής πρόνοιας αποτελεί το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.). Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

Το κοινωνικό δίκτυ προστασίας θα καλύπτει εξίσου όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όσους, παρ΄ όλες τις προσπάθειές τους, δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι το μέγεθος, ο ρόλος, η παρουσία και η συμμετοχή των ώριμων πολιτών σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα. Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ο αριθμός των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας που θα συνεχίσει να αναπτύσσει δραστηριότητες σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και εθνικό περιεχόμενο θα είναι αναλογικά περισσότερος από οποιοδήποτε ποσοστό άλλων ηλικιακών ομάδων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους είναι από τους βασικούς στόχους της διακυβέρνησης μας και η προσπάθειά μας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι συνεχής.