23/9/13

Ομιλία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού


Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω τη φετινή Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λεμεσού.


Η συμβολή του ΕΒΕ Λεμεσού, όπως και των άλλων Επιμελητήριων, είναι εξαιρετικά σημαντική στον σχεδιασμό της πολιτικής που θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και θα αναβαθμίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις. Όλοι συμφωνούμε ότι η παρούσα οικονομική κρίση επιβάλλει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση ως κράτος, σε συνεργασία και συνεννόηση και με τα μέλη του επιχειρηματικού μας κόσμου, να κατευθύνουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με σωστό σχεδιασμό και σύνεση.

Η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας. Κύριοι στόχοι είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, η αξιοποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η αναμόρφωση των θεσμών και του κράτους, η δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, και, τέλος, η μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές ενεργειακό κέντρο, κυρίως μέσω της κατασκευής τερματικού υγροποίησης για εξαγωγή φυσικού αερίου.

Στον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας, η Λεμεσός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, δέχεται το 12% περίπου του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ακόμα μεγαλύτερο είναι και το μερίδιο που αντλεί από τον εσωτερικό τουρισμό.

Οι μεγάλες αγορές προσέλκυσης τουριστών είναι, κατά σειρά τουριστικών αφίξεων, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Γερμανία, οι οποίες μαζί συνέθεσαν το 69% των αφίξεων στη Λεμεσό, κατά το 2012. Όσον αφορά το μεγάλο στοίχημα της βελτίωσης της εποχικότητας, η Λεμεσός, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, είχε ικανοποιητική κατανομή των τουριστικών αφίξεων στις διάφορες περιόδους του χρόνου.

Θετικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί σε σχέση με την προώθηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής στη Λεμεσό, τα οποία αναμένεται να την καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστική. Το έργο ανάπλασης του Παλαιού Λιμανιού αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του μεγαλεπήβολου έργου της Μαρίνας Λεμεσού. Επιπρόσθετα, η νέα Αίθουσα Επιβατών του Λιμανιού Λεμεσού προγραμματίζεται να είναι έτοιμη εντός του 2014, ενώ προχωρούν και τα έργα ανάπλασης του Μόλου και του Ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού.

Την ίδια στιγμή προσπάθειες γίνονται για την προώθηση τόσο του αθλητικού τουρισμού, με την Κυβέρνηση και τον ΚΟΤ να στηρίζουν σημαντικές εκδηλώσεις όπως το Cyprus Sunshine Cup και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νέων, όσο και του ποδηλατικού τουρισμού, με την ποδηλατική διαδρομή Λεμεσού – Πάνω Πλατρών, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, να βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση είναι τεράστιες. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εντός του γενικότερου πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής, έχει την ευθύνη να λαμβάνει μέτρα με σκοπό την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος.

Μέσω, λοιπόν, της προώθησης των Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών για τεχνολογική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, έχουμε θέσει ως στόχο τη δημιουργία νέων τεχνολογικά ανεπτυγμένων προϊόντων και υπηρεσιών και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στην υλοποίηση της πολιτικής για ενίσχυση και στήριξη τους.
Έχοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020, προτεραιότητά μας είναι επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας και η ώθηση μιας αειφόρου πορείας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην παραγωγική απασχόληση των νέων μας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προχωρούμε με την ετοιμασία μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, η οποία και θα αποτελέσει το κλειδί άντλησης πόρων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επίκεντρο της νέας αυτής στρατηγικής είναι η «Έξυπνη Εξειδίκευση», δηλαδή η αξιοποίηση της γνώσης και η αειφορία της ανάπτυξης. Στα πλαίσιά της, το Υπουργείο μας έχει ήδη θέσει την έρευνα και την καινοτομία στις προτεραιότητές του, λειτουργώντας προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στη διεθνή και τοπική αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε η ενίσχυση της διεθνούς μας ανταγωνιστικότητας αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικό στόχο. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, στην εξειδίκευση της παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα, στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότερη εμπορία, προβολή και προώθηση.

Στα πλαίσια αυτά και πάντοτε σε συνεχή συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, λαμβάνουμε μια σειρά μέτρων, συμβατών πάντοτε με το κοινοτικό κεκτημένο αλλά και με τις νέες δημοσιονομικές πραγματικότητες, με σκοπό την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και να εμπλουτίζονται δράσεις που αποδεδειγμένα συντείνουν στην παραπέρα ανάπτυξη των εξαγωγών μας, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, η διοργάνωση εμπορικών αποστολών, η διεξαγωγή ερευνών αγοράς και οι επισκέψεις ξένων εμπορευομένων και δημοσιογράφων στην Κύπρο.

Αναμφίβολα, οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα τις ενέργειας τον έχουν καταστήσει ως έναν από τους πλέον σημαντικούς και υποσχόμενους τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την εθνική στρατηγική και ασφάλεια.

Ως πρωταρχικό στόχο έχουμε θέσει τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας, εργαζόμαστε προς υλοποίηση του προτεινόμενου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και προχωρούμε με τις διαδικασίες για να βρούμε τη φθηνότερη λύση έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Όσον αφορά στην εκμετάλλευση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως η εταιρεία Noble Energy International Ltd ανακοίνωσε στα τέλη του 2011 την ανακάλυψη εντός του τεμαχίου 12, κοιτάσματος φυσικού αερίου ποσότητας περίπου 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Είναι επίσης γνωστό ότι αναμένουμε σύντομα τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο, τα οποία θα συμβάλουν στην πιστοποίηση και ακριβέστερη εκτίμηση της ποσότητας και ποιότητας του φυσικού αερίου.

Παράλληλα βέβαια, η κοινοπραξία των ENI και KOGAS, καθώς και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός του 2ου εξαμήνου του 2013. Βάσει αυτών των ερευνών, αλλά και των γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών που θα ετοιμασθούν, αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα προχωρήσουν στην ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση μας προχωρά με προσεκτικούς χειρισμούς στον σχεδιασμό της απαραίτητης υποδομής για την αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται φυσικά ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο που θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.

Είμαστε βέβαιοι ότι το τερματικό υγροποίησης, αλλά και γενικότερα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου μετατροπής της χώρας μας σε διεθνές ενεργειακό κέντρο. Ήδη παρατηρούμε μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού για δημιουργία εγκαταστάσεων στην Κύπρο για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γεωτρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, στοχεύοντας εκτός της εγχώριας αγοράς και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα και παράλληλα βέβαια, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Κυβέρνηση αποδίδει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Άλλωστε, η αξιοποίηση των ΑΠΕ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελούν, θεωρώ, τα Σχέδια που προκηρύξαμε ήδη, μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοπαραγωγή από επιχειρήσεις, αλλά και για οικιακή χρήση με τη μέθοδο συμψηφισμού παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, γνωστής ως net metering. Μάλιστα, σε περίπου δύο χιλιάδες οικίες ευάλωτων καταναλωτών θα επιχορηγηθούν τα συστήματα έως τρία κιλοβάτ με €900 ανά κιλοβάτ.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την ομιλία μου αναφερόμενος σε έναν ακόμα τομέα προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας, αυτόν της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Πρόκειται για τομέα που προσφέρει ευκαιρίες για άμεσα αποτελέσματα, ικανά όχι μόνο να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας μας και νέες θέσεις εργασίας.

Η χώρα μας μπορεί να δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρεί όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα τα οποία και μπορεί να αναδείξει και να αναπτύξει περαιτέρω. Πλεονεκτήματα όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, το υψηλό επίπεδο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, μέσω της Κύπρου οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της ΕΕ και τις αναδυόμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Ινδίας και Κίνας. Για να κάνουμε τα λόγια πράξη, έχουμε πρόσφατα ενισχύσει τον CIPA με σημαντικά κονδύλια για να μπορέσει να υλοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σχέδια του και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προσδοκίες μας.

Η Κύπρος έχει προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έρευνα και η καινοτομία. Επίσης, ο τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων αναμένεται να δώσει σημαντική επιτάχυνση στην οικονομική ανάπτυξη.

Καταληκτικά, λοιπόν, θα ήθελα να υπερτονίσω το γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την επαναφορά στην ανάπτυξη. Η διαμόρφωση όμως ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα συνυπάρχουν αρμονικά η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία, βασίζεται σημαντικά και στη δική σας συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να κλείσω ευχαριστώντας σας για όλες τις ενέργειες και δράσεις σας προς τον σκοπό αυτό και να σας καλέσω σε συνέχιση και ενίσχυση των κοινών μας προσπαθειών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.