13/9/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Ευρωβουλευτή κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με τον Ευρωβουλευτή κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, Α’ Αντιπρόεδρο της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Ευρωβουλευτή κ. Σοφοκλέους, υπό την ιδιότητα του, ασφαλώς, ως Αντιπροέδρου της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι με τη συνάντηση σήμερα εγκαινίασαν μια συνεργασία όπου η Κύπρος, όπως είπε, «έχει να κερδίσει πολλά».
Συζήτησαν, ανέφερε, θέματα που θα μπορούσαν τόσο η Επιτροπή όσο και το Υπουργείο να συνεργαστούν όπως είναι η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», αλλά και θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2013, με έμφαση στα θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια της ΕΕ.
Πρόσθεσε ο κ. Υπουργός ότι είναι δυο πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν την Κύπρο. «Δυο θέματα τα οποία η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει θέσει σαν προτεραιότητα της όσον αφορά το επικείμενο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και όσον αφορά τον ‘Συνεταιρισμό για την Ειρήνη’. Μια θέση που εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο και είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας: ότι στην κατάλληλη στιγμή θα αιτηθούμε για να ενταχθούμε στον ‘Συνεταιρισμό για ην Ειρήνη’», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι έχει αποδεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί και να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο αλλά και μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Θα καθοριστεί πολύ σύντομα η ημερομηνία της συνάντησης» διευκρίνισε.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Σοφοκλέους για το ενδιαφέρον του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία που εγκαινιάστηκε σήμερα θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα όσον αφορά την ίδια την Κύπρο.
Από πλευράς του ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι η σημερινή συνάντηση δεν ήταν απλά εθιμοτυπική αλλά είχε ένα στόχο: «Να μεταφέρουμε τα αίτημα του Υπουργείου Άμυνας στην Υποεπιτροπή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα να αναδείξουμε και να ενημερώσουμε σημαντικά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες. Πρώτο και σημαντικότερο το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στον ‘Συνεταιρισμό για την Ειρήνη’. Αργήσαμε και είναι η ώρα να προχωρήσουμε. Και θεωρώ σημαντικό το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα στα άλλα θέματα, τα οποία ο Υπουργός Άμυνας θα καταθέσει».
Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής είπε ότι επίσημα μετέφερε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας και «πολύ σύντομα ο Υπουργός Άμυνας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες».

13/9/2013