27/9/13

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, κατά την οποία συζητήθηκαν μέτρα για προστασία ανέργων από πιθανή εξαπάτησή τους.

Μετά τη συνάντηση η κα Υπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να προστατέψουμε όσους είναι άνεργοι από οποιαδήποτε περίπτωση εξαπάτησης και από όποιο φαινόμενο μπορεί να παρουσιαστεί. Έχουμε συμφωνήσει, είπε η κα Αιμιλιανίδου, σε κάποια μέτρα, τα οποία πιστεύουμε όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε να τα υλοποιήσουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι κοινωνικοί εταίροι για κάποια σχέδια τα οποία σύντομα θα εξαγγελθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα σταλούν σε όλους έτσι ώστε να ακούσουμε τα δικά τους σχόλια και θέσεις. Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε σχέδια, είπε, τα οποία θα ωφελέσουν τους άνεργους ή ακόμα και να επιδοτήσουμε κάποιους εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε θέσεις εργασίας έτσι ώστε να μην απολυθούν.

Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, υπογράμμισε η κα Αιμιλιανίδου, είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας, συμπληρώνοντας, ότι για μας είναι πολύ σημαντικό να επιδοτούμε την εργασία. Είναι πολύ σημαντική η θέση ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε για απεξάρτηση απ’ οποιαδήποτε επιδόματα και την επανένταξη στην εργασία, πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης όλων των ανέργων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενημερώνουμε για ποιες εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούν με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν η οποιαδήποτε εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα μας και επίσης να τονίσω ότι ουδείς πληρώνει για να βρει εργασία», δήλωσε η κα Αιμιλιανίδου. Η κα Υπουργός τόνισε να μην δέχεται κανείς οτιδήποτε το οποίον αφορά πληρωμή για να βρει εργασία. «Το Υπουργείο προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να ενημερώσει για το τι είναι επιτρεπτό και για το τι δεν είναι επιτρεπτό. Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας μπορεί κάποιος να βρει ποιες εταιρείες είναι νόμιμες για εξεύρεση εργασίας», τόνισε.

Ερωτηθείσα για το θέμα του ωραρίου η κα Αιμιλιανίδου είπε: «Είμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης του διατάγματος που επέκτεινε τις τουριστικές περιοχές. Θα γίνει αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και είμαστε στο στάδιο της συλλογής όλων των αναγκαίων στοιχείων έτσι ώστε να προβούμε στην αξιολόγηση αυτού του μέτρου όσον αφορά νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή την πρόσληψη ανέργων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αξιολογούμε αν έχει αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Με βάση τις αξιολογήσεις αυτές έχω ζητήσει από τις συντεχνίες να μου δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία πέρα από αυτά που κατέχει το Υπουργείο, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλω να πω ότι μέριμνα της Κυβέρνησης είναι, μαζί με οποιαδήποτε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η εξεύρεση θέσεων εργασίας από άνεργους και η ασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκείνο που έχω ζητήσει σήμερα είναι όπως σε τεχνική επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί την Τετάρτη στο Υπουργείο μας, να συζητηθούν όλες οι πτυχές που αφορούν την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Όσον αφορά την αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), για την οποία το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, η κα Υπουργός είπε ότι αφορούσε αποκλειστικά την αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει από τον αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσον αφορά την υποχρέωση μας που προέκυπτε με βάση το Μνημόνιο, δηλαδή για να ετοιμαστεί μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ μέχρι το 2060. «Αυτή η αναλογιστική μελέτη έγινε, και όπως έχουμε ανακοινώσει έγινε αποδεκτή με βάση τις παραδοχές και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτή. Σήμερα, με βάση τα μέτρα που λήφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012, το ΤΚΑ φαίνεται ότι είναι βιώσιμο μέχρι το 2060. Όσον αφορά το ΤΚΑ δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για τη βιωσιμότητά του και αυτό πιστεύω είναι πολύ σημαντικό», τόνισε η κα Αιμιλιανίδου.