27/9/13

Δήλωση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με σαφήνεια, ξεκάθαρο και πειστικό λόγο απευθύνθηκε χθες στη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και μίλησε για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στις αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας.

Οι καλόπιστοι αναγνώρισαν ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια ομιλία και είχε μια παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογες ενός ηγέτη που αξίζει στο κυπριακό κράτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε με πειστικό τρόπο γιατί η πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να αποτελέσει το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται η νέα διαδικασία, ώστε να έχει και προοπτικές επιτυχίας και να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα για κάτι τέτοιο. Επίσης, εξήγησε και ξεκαθάρισε ότι η βάση της λύσης θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμιά ανησυχία δεν προκύπτει από τη συμφωνία για επαφές των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με Άγκυρα και Αθήνα, καθότι εκπροσωπούν τις δύο αναγνωρισμένες από το Σύνταγμα κοινότητες στην Κύπρο και μόνον αυτές.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει διεξοδικά την πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές του στις ΗΠΑ.