18/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Το θέμα που αφορά το τεστ παραγωγής στην πλατφόρμα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προχωρεί, ενώ προγραμματίζεται ανακοίνωση αναφορικά με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης, ερωτηθείς αν προχωρεί το θέμα που αφορά το τεστ παραγωγής στην πλατφόρμα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε: «Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται το τεστ παραγωγής όπως είχε αρχίσει την περασμένη βδομάδα και η πλατφόρμα της Noble είναι προγραμματισμένη να αποχωρήσει από την περιοχή του οικοπέδου 12 στις αρχές Οκτωβρίου.

Προγραμματίζεται να υπάρξει και ανακοίνωση για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα το δούμε τις επόμενες μέρες και θα περιληφθεί στις ανακοινώσεις στις αρχές Οκτωβρίου».

Κληθείς να αναφερθεί στο ποσοστό των ποσοτήτων που θα θεωρείτο ικανοποιητικό ώστε η Κυβέρνηση να προωθήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία τερματικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να δει κανείς δεν είναι μόνο οι ποσότητες», όπως π.χ. η διάρκεια του έργου.

Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης για να πάρουμε τις αποφάσεις».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα μπορούμε να πούμε για τους σχεδιασμούς μας».

Ερωτηθείς για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για το φυσικό αέριο και τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Αναμένεται η απάντηση της Vittol για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η διαδικασία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Στο μεταξύ θα εξετάσει το θέμα των παραμέτρων και της διαδικασίας η Γενική Ελέγκτρια».

Πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα η διαδικασία που ακολουθεί η ΔΕΦΑ αφορά την ίδια τη ΔΕΦΑ».

Ερωτηθείς γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ δεν ανέμενε τα αποτελέσματα της εξέτασης από πλευράς της Γενικής Ελέγκτριας, ο κ. Υπουργός είπε: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε καμιά διαδικασία ενός οργανισμού ιδιωτικού δικαίου. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρχει κάποια παρέμβαση. Πολιτική κατεύθυνση ναι, αλλά παρέμβαση όχι».

Σε άλλη ερώτηση είπε: «Ο ρόλος της Γενικής Ελέγκτριας δεν είναι ρόλος αναθεωρητικής Αρχής, αλλά είναι να ελέγξει τη διαδικασία και τις παραμέτρους που ακολουθούνται. Από κει και πέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ ακολουθεί τις διαδικασίες που το ίδιο ενέκρινε».

Απαντώντας σε ερώτηση, στην περίπτωση που η ΡΑΕΚ δώσει δικό της πόρισμα για τη Vittol και υπάρχει και το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας, ποιο θα προτιμήσει η Κυβέρνηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε αν η συγκεκριμένη λύση και οι λύσεις που προσφέρονται είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι η δομή των μηχανών, οι παράμετροι, η χρήση των μηχανών και αυτό είναι ξεχωριστό από τη διαδικασία. Έχουμε σήμερα μια κατάσταση και πρέπει να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτή. Το ένα είναι αυτό. Το άλλο είναι να δούμε αν συμφέρει ή όχι, ο σύμβουλος της Κυβέρνησης και του Υπουργού είναι η ΡΑΕΚ».