22/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου σε εκδήλωση με θέμα: «Ανα-κυκλώνοντας την κληρονομιά»

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να απευθύνω χαιρετισμό στην επίσημη τελετή των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Για ακόμη μια χρονιά, οι Ημέρες αυτές ενώνουν όλους τους Ευρωπαίους σε μια κοινή εκδήλωση γνωριμίας με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα των λαών της Ευρώπης.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο αλλά και μπροστά σε νέες προκλήσεις, λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της παγκοσμιοποίησης και της μετάλλαξης της κοινωνίας με νέα πρότυπα, αλλά και της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Η προστασία αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης αλλά και για την ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.
Στην Κύπρο, η αρχιτεκτονική κληρονομιά και το πολιτιστικό τοπίο αναδεικνύονται ως χώροι που εμπνέουν περηφάνια και προσδιορίζουν τη συλλογική μας ταυτότητα. Πολιτεία και κοινό αναγνωρίζουν πλέον την αξία όχι μόνο των ιδιαίτερα σημαντικών μνημείων, αλλά και της ανώνυμης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, του ιστορικού και παραδοσιακού αστικού τοπίου, των αγροτικών υποδομών και άλλων κατασκευών που αποτελούσαν στο παρελθόν εύκολη βορά στο βωμό της ανάπτυξης.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί σήμερα πλεονέκτημα και πόλο έλξης και οικονομικής ανάπτυξης για τους ιστορικούς οικισμούς. Ιδιοκτήτες και κοινότητες αξιοποιούν τα ιστορικά τους κτήρια με ευφάνταστους τρόπους και επωφελούνται από τα μοναδικά και δυστυχώς μη επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά τους.
Το κράτος, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες αυτές. Η κυπριακή πολιτεία διασφαλίζει την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσω της νομοθεσίας και στηρίζει και προάγει τη συντήρηση και αποκατάστασή της με επιχορηγήσεις που δίνονται στους ιδιοκτήτες μέσω των προγραμμάτων των διατηρητέων οικοδομών, των αρχαίων μνημείων, αλλά αξιοποιώντας και τα Διαρθρωτικά και άλλα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω αυτών των Ταμείων, έχουν εκπονηθεί ρυθμιστικά σχέδια για ιστορικές κοινότητες, αποκαταστάθηκαν δημόσια κτήρια για κοινοτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, αναπλάστηκαν ιστορικές πλατείες, αποκαταστάθηκαν όψεις δρόμων σε κέντρα πόλεων και οικισμών και δημιουργήθηκαν υποδομές στα πλαίσια του αγροτουρισμού. Οι προσπάθειες αυτές, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, απαντούν στην πρόκληση της διατήρησης και της επανάχρησης των παραδοσιακών και ιστορικών κτηρίων και περιοχών.
Φυσικά, η οικονομική κρίση, την οποία πλείστες χώρες διέρχονται αυτή την περίοδο, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως, εκτιμούμε ότι οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες μόνο επιβράδυνση θα προκαλέσουν στην πετυχημένη πορεία που η δραστηριότητα αυτή είχε μέχρι τώρα. Και ίσως αποτελέσει, τελικά, πρόκληση για ανανέωση και νέες ιδέες.
Ήδη, το θέμα της φετινής διοργάνωσης των Ημερών Κληρονομιάς στην Κύπρο, μέσα από σειρά εκδηλώσεων, δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης της σημασίας και συνεισφοράς του ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και των μικρότερων στοιχείων της κληρονομιάς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για το συντονισμό των εκδηλώσεων αυτών, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, που είναι συνδιοργανωτής της φετινής εκδήλωσης.
Συγχαίρω, επίσης, τις διάφορες Τοπικές Αρχές για τη διοργάνωση των επιμέρους δραστηριοτήτων που έχουν αναλάβει.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και την κοινότητα των Πλατρών για τη διοργάνωση της σημερινής επίσημης τελετής.
Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέας Ασσιώτης.