27/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Κενεβέζου στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Η χαρά μου επεκτείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι απευθύνω απόψε χαιρετισμό στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Ένα χώρο όπου μεγαλούργησε το ελληνικό πνεύμα και ο ελληνικός πολιτισμός, αλλά και που συνάμα αναδεικνύει την πολιτισμική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο στο βάθος των αιώνων.

Η κάθε τελετή αποφοίτησης είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του, αφού με την τελετή συμπληρώνεται και επίσημα το ακαδημαϊκό έτος και δίνεται η ευκαιρία να αξιολογηθεί το έργο όλης της χρονιάς.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου έχει ήδη διανύσει με επιτυχία τρία χρόνια λειτουργίας και έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στα προγράμματα σπουδών του, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στις εργαστηριακές υποδομές του, καθώς επίσης στην καθοδήγηση και ευρύτερη στήριξη των φοιτητών του. Οι αξιολογήσεις των κλάδων σπουδών του, το έχουν ωθήσει σε συνεχή βελτίωση της στελέχωσης του με άρτια καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς επίσης και σε αναβάθμιση της υλικοτεχνικής του υποδομής.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προσδοκώ ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες για εδραίωση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου σας, ούτως ώστε εν καιρώ να αποκτήσετε την τελική άδεια λειτουργίας σας. Από τη μεριά της Πολιτείας, σας διαβεβαιώνω ότι θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια σας που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της λειτουργίας και ανάπτυξης του μοναδικού πανεπιστημίου της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Επιπρόσθετα, συγχαίρω τη διοίκηση, τους ακαδημαϊκούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, οι οποίοι με συστηματική δουλειά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό και υψηλού επιπέδου ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο σήμερα λειτουργούν τρείς σχολές που προσφέρουν συνολικά 16 αξιολογημένα και εγκεκριμένα από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων προγράμματα σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου με προγράμματα σπουδών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και των γεωπεριβαλλοντικών επιστημών, της διοίκησης επιχειρήσεων, της νομικής, της ψυχολογίας, του ελληνικού πολιτισμού και της θεολογίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας και δίνουν στους αποφοίτους των Λυκείων, αλλά και σε αλλοδαπούς φοιτητές, την ευκαιρία να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις γνώσεις και τα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει ένα θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση μιας εθνικά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η κοινή αυτή διαπίστωση αποδεικνύεται από τη σημασία που δίνεται στην εκπαίδευση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της «Ευρώπης 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Θεωρείται λοιπόν η εκπαίδευση ως το μέσο εκείνο με το οποίο οι πολίτες θα αποκτήσουν τις δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και καινοτόμες.

Η ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, δύναται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οραματιζόμενη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης, όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι προαπαιτούμενα για την ευημερία των ευρωπαϊκών κρατών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και, ως εκ τούτου, να μειώσει την ανεργία και να καταπολεμήσει τη φτώχια. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, καλούνται τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω κρίσιμες προκλήσεις. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος τους για την καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους νέους που αναζητούν εργασία, ούτως ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να έχουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες τους.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η «Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020» έχει καθορίσει το φιλόδοξο στόχο του 40% για απόφοιτους ανώτερης εκπαίδευσης. Ως Κύπρος με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του 2012, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κατατασσόμαστε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 49,9% στο ποσοστό αποφοίτων ανώτερης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πιστεύει ακράδαντα ότι συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα προσελκύει ποιοτικούς αλλοδαπούς φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστούν και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο χώρο της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης, αλλά και θα βοηθηθεί η οικονομική βιωσιμότητα των κυπριακών ιδρυμάτων.

Ταυτόχρονα καλούνται τα κυπριακά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης να αξιολογήσουν και να αναδιοργανώσουν, όπου χρειάζεται, τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν με βάση τις ανάγκες της αγοράς και, κατά συνέπεια, τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων τους. Προς το σκοπό αυτό συμβάλλει και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από τη Χαρτογράφηση του Εκπαιδευτικού Πεδίου Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Απώτερος μας σκοπός είναι, σε συνεργασία με τα κυπριακά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης αλλά και με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους φορείς, να εφαρμόσουμε από κοινού ένα στρατηγικό πλαίσιο προσφοράς προγραμμάτων σπουδών που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι καλύτερες, υπό τις περιστάσεις, προοπτικές απασχόλησης. Αυτός είναι για μας ο δρόμος προς την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου τώρα να απευθύνω μερικά λόγια στους νέους αποφοίτους.

Η εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού. Τόσο η κυπριακή κοινωνία όσο και οι υπόλοιπες κοινωνίες από τις οποίες προέρχεστε, σας καλούν να αναλάβετε με δυναμισμό το μέλλον τους στα χέρια σας, εργαζόμενοι σκληρά για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας. Μην ξεχνάτε όμως ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, στο ευρύτερο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.

Ο πολύ σημαντικός κύκλος των φοιτητικών σας χρόνων κλείνει για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Φαντάζομαι πως τα συναισθήματά σας μια τέτοια ώρα είναι ανάμεικτα. Πέρα από τη χαρά και την ικανοποίηση που τα καταφέρατε, είναι λογικό να νιώθετε και ανακούφιση που δεν υπάρχει άλλη εξεταστική περίοδος στο επόμενο εξάμηνο, άλλη εργασία που θα πρέπει να παραδώθει. Παρόλ’ αυτά, σίγουρα κάπου κρύβεται και αγωνία, ανησυχία για το μέλλον που τώρα πια περιμένει από εσάς να το ορίσετε.

Ο τίτλος σπουδών που θα πάρετε στα χέρια σας δεν εξαργυρώνει από μόνος του την επιτυχία. Σας δίνει την ώθηση όμως να συνεχίσετε το ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης και της αυτογνωσίας που δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ως απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, είμαι βέβαιος ότι έχετε αποκτήσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εφόδια αλλά και την ωριμότητα που απαιτείται, για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Έχετε μάθει να εργάζεστε σε περιβάλλον δομημένο και σε συνθήκες οργάνωσης. Καταφέρατε να ανταποκριθείτε σε απαιτητικά προγράμματα σπουδών που σας ήθελαν ενεργούς και όχι νωθρούς και αναπτύξατε δεξιότητες καθοριστικές για την κρίση του οποιουδήποτε μελλοντικού εργοδότη.

Λένε ότι κάποιος ξέρει πού πηγαίνει, όταν θυμάται από πού έρχεται, από πού έχει περάσει. Σήμερα που ως απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου θα ανοίξετε πανιά για νέες προκλήσεις, αναλογιστείτε την εμπειρία των σπουδών σας. Και μαζί μ’ αυτή και τους ανθρώπους που σας στήριξαν κατά τη διάρκειά τους, τους καθηγητές σας, τους φίλους και συγγενείς σας και φυσικά τους γονείς σας, και μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά για την απόκτηση αυτού του διπλώματος. Σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτησή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο αυτό στάδιο της ζωής σας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή τελετή αποφοίτησης συγχαίροντας θερμά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, τους καθηγητές, τους φοιτητές και όλους όσοι εργάζονται για την επίτευξη των στόχων και των οραματισμών του, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία.