21/8/13

Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας



Τετάρτη, 21/8/2013
Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με αφορμή ανακοίνωση του Κινήματος των Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και τις δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας, το Σάββατο 17.8.2013, πληροφορεί το κοινό τα ακόλουθα:  
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε σημείο του Ποταμού της Φλέβας, κάτω από το εγκαταλειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό Σελέμανι, μέσα στη νεκρή ζώνη. Παρόλο που υπήρξε άμεση ανταπόκριση του Τμήματος Δασών, αρχικά με πέντε πυροσβεστικά οχήματα και με όλο το προσωπικό του Δασικού Σταθμού, λόγω του καθεστώτος της περιοχής που ήταν νεκρή ζώνη, της μη ύπαρξης αντιπυρικών λωρίδων, της πλούσιας ξηρής βλάστησης στην εγκαταλειμμένη γη, της δεύτερης πυρκαγιάς που φαίνεται ότι τέθηκε κακόβουλα και του σχετικά δυνατού ανέμου, η πυρκαγιά επεκτάθηκε κυρίως μέσα στη νεκρή ζώνη και προς τα κατεχόμενα. Δυνατότητα αποτελεσματικής χρήσης πτητικών μέσων της Δημοκρατίας δεν υπήρχε καθώς το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς βρισκόταν μέσα στα κατεχόμενα και το δεύτερο κύριο μέτωπο μέσα στη νεκρή ζώνη. Παρόλες τις συνεχείς προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση της άδειας των Ηνωμένων Εθνών για χρήση των εναέριων μέσων. Το μέτωπο προς τις ελεύθερες περιοχές τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά εύκολα και γρήγορα.  
Η αναφορά ότι η καταστροφή ήταν «βιβλική» και ότι καταστράφηκε «πευκοδάσος» είναι ατυχής και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και αχρείαστη απογοήτευση στην κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε πυρκαγιά προκαλεί ζημιές, αλλά πρέπει το κοινό να γνωρίζει ότι η έκταση που κάηκε είχε καεί ξανά το 1996-97 σε δύο μεγάλες πυρκαγιές. Επομένως, δεν υπήρχε πευκοδάσος για να καεί εκ νέου.  Υπήρχαν μόνο φρύγανα, ρασιά, χόρτα και αραιοί θάμνοι οι οποίοι γρήγορα θα ξαναβλαστήσουν. Επίσης, ούτε οι ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Συνεπώς, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα τέτοιων αναφορών, οι οποίες το μόνο που μπορεί να πετυχαίνουν είναι την υπερβολή και διόγκωση των ζημιών.
Τέλος, η αναφορά ότι «το κράτος πιάστηκε απροετοίμαστο» θεωρούμε ότι κατά κάποιο τρόπο συνιστά άδικη, κριτική κατά του Τμήματος Δασών, που έχει και την ευθύνη της πυροπροστασίας της περιοχής, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την άγρια βλάστηση. Όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός ήταν διαθέσιμα και αξιοποιήθηκαν άμεσα και πιστεύουμε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο υπό τις περιστάσεις. Για την πυρκαγιά αυτή κινητοποιήθηκαν δυνάμεις από τη Γιαλιά, τον Σταυρό της Ψώκας, τον Κάμπο και το Τρόοδος, μαζί με τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, πέντε μπουλντόζες και περίπου 15 πυροσβεστικά οχήματα.

-----------------------------