2/8/13

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την «Αξιολόγηση εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης» 02/08/2013


Μέσα από την αποφασιστικότητα και το πείσμα, κατορθώσαμε να κρινόμαστε από τους ίδιους τους δανειστές μας ως αξιόπιστοι εταίροι, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και τέσσερις μήνες μετά την ένταξη μας στο Πρόγραμμα Στήριξης, είχαμε την πρώτη αξιολόγηση από πλευράς Τρόικας.

Όλη αυτή την περίοδο, πολλοί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, δεν ήσαν απλώς απαισιόδοξοι, αλλά και πολλές φορές αδικαιολόγητα απόλυτοι στην κριτική ότι δεν θα επιτυγχάναμε να ανταποκριθούμε στους στόχους που είχαν τεθεί. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, θεωρούσαν με βεβαιότητα ότι οδηγούμασταν σε ένα δεύτερο, πιο επαχθές Μνημόνιο.

Αμέσως μετά την υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης, είχα σε διάγγελμα μου δηλώσει πως εμπιστευόμασταν τις παραγωγικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς της πολιτείας. Ιδιαίτερα, υπερτόνιζα την αποφασιστικότητα μας να υλοποιήσουμε με πειθαρχία τις υποχρεώσεις μας, αλλά και με συγκεκριμένες εξαγγελίες να βοηθήσουμε στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Πέραν της αποφασιστικότητας μας, δήλωνα πως αν είναι κάτι που μας έδιδε ελπίδα ήταν το πείσμα, η εργατικότητα και η ωριμότητα του κυπριακού λαού.

Σήμερα νιώθω ευτυχής, όχι διότι θεωρώ ότι η θετική πρώτη αξιολόγηση επιτρέπει στον οποιονδήποτε την υπερβολή σε επιτυχίες ή την καλλιέργεια της ψευδαίσθησης πως έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα ή την κρίση.
Αν νιώθω ευτυχής, είναι διότι μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά, μέσα από την αποφασιστικότητα και το πείσμα, κατορθώσαμε να κρινόμαστε από τους ίδιους τους δανειστές μας ως αξιόπιστοι εταίροι.

Επιδείξαμε συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και κάναμε ένα καθοριστικό βήμα προς την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας.

Επιτύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους με έναν όσον το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα του κράτους και αποφύγαμε τη λήψη νέων μέτρων.

Στον ζωτικό για την αγορά χρηματοπιστωτικό τομέα, με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης και την αποκατάσταση της ως αντισυμβαλλόμενο μέρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσαμε μια σημαντική εκκρεμότητα. Απαραίτητα βήματα που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και σταδιακή αναζωογόνηση της αγοράς και του τομέα των υπηρεσιών.

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και τη μεγάλη συμβολή του στην κυπριακή κοινωνία, διασφαλίσαμε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του με δημόσιο χρήμα. Διασφαλίσαμε οριστικά και αμετάκλητα, όχι απλώς την επιβίωση του, αλλά την καθόλα υγιή παρουσία του και συνέχιση του κοινωνικού του ρόλου.

Η ανακοίνωση της ίδιας της Τρόικας για το θέμα αυτό πρέπει να θέσει – και το τονίζω - οριστικά τέρμα στην ανεύθυνη και επιζήμια ψιθυρολογία των τελευταίων μηνών. Και εδώ θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα. Ο Συνεργατισμός ανήκει στο Συνεργατικό Κίνημα και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τόσο τον χαρακτήρα όσο και τον κοινωνικό του ρόλο.

Γνωρίζω ότι η αξιολόγηση από μόνη της δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε θα ανατρέψει τα δυσάρεστα δεδομένα της ανεργίας, αλλά και τα προβλήματα που οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν.

Μάς επιτρέπει όμως, αυτή τη δύσκολη ώρα, να στρέψουμε και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που επιβάλλεται: στην προστασία των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που θα οδηγήσουν στην οριστική ανάκαμψη της οικονομίας.

Ήδη, έχει καταρτιστεί αλλά και συμφωνηθεί με την Τρόικα, η αρχιτεκτονική για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα δίκτυ επαρκούς κοινωνικής προστασίας σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Τους επόμενους μήνες, θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος και η κατάλληλη τεχνοκρατική προεργασία, ώστε το νέο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2014.

Παράλληλα έχουν τροχοδρομηθεί και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση των θεσμών και της Δημόσιας Υπηρεσίας, που θα μετατρέψουν το κράτος σε σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη, ένα κράτος ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων, που ήταν μέσα στις προγραμματικές μου θέσεις, θα δώσω ξεχωριστή δημοσιογραφική διάσκεψη το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Μεσολαβούν οι καλοκαιρινές διακοπές και είναι αδύνατον αυτή την περίοδο να δοθούν και να ακουστούν τα στοιχεία από όσους πρέπει να ακούσουν.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για ανακούφιση των ανέργων, το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό μόνο μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Γι αυτό και ο πρώτιστος στόχος μας τους επόμενους μήνες θα είναι η πιο αποτελεσματική άντληση επενδύσεων αλλά και η προώθηση και καλλιέργεια ενός ‘φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές’, ξένους αλλά και ντόπιους.

Ήδη αρχίσαμε να θέτουμε τις βάσεις με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και εφαρμόζονται και θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια μας, τόσο όσον αφορά στην προσέλκυση στοχευμένων επενδύσεων όσο και μέσω της αλλαγής των δομών και διαδικασιών που διευκολύνουν τις επενδύσεις, οριζόντια σε όλο το φάσμα.
Μπορεί η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας να είναι το αποτέλεσμα της συνεπούς και πειθαρχημένης κυβερνητικής πολιτικής για υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων. Είναι, όμως, και το αποτέλεσμα της ώριμης στάσης που επέδειξαν οι πολίτες, οι κοινωνικοί εταίροι, και ολόκληρη η κοινωνία.

Είναι το αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης που επέδειξε η Βουλή, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Θέλω να τους εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες.

Όπως θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίοι με ζήλο, μεθοδικότητα και εντατική δουλειά συνέβαλαν στην υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυπριακή Δημόσια Υπηρεσία διαθέτει άξια και ικανότατα στελέχη.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα, όμως, να κάνω στους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού, που μελλοντικά θα ονομάζεται Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα, συστηματικά και με ιδιαίτερο επαγγελματισμό.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την πρώτη αξιολόγηση τονώνουν τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Δεν επιτρέπουν – και το τονίζω αυτό - τον εφησυχασμό και τις θριαμβολογίες. Τώρα είναι η ώρα του πραγματισμού, της σκληρής προσπάθειας και της υπεύθυνης στάσης όλων μας. Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε διότι είμαστε αποφασισμένοι, διότι έχουμε πείσμα, διότι είμαστε αποτελεσματικοί και τολμηροί αλλά και επειδή διαθέτουμε υπομονή και επιμονή κατά τρόπο που να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και του κάθε πολίτη, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε αυτό που αξίζει στον λαό και την πατρίδα μας».

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν ανησυχεί για τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων και ιδιαίτερα από πληροφορίες ότι θα υπάρχουν περιορισμοί για αρκετό χρόνο ακόμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τον χρόνο, αλλά κρίνονται ως απαραίτητα για να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Και είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με τα όσα μέτρα θα εξαγγελθούν σήμερα για νέες χαλαρώσεις, αλλά και με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται, που σταδιακά θα αποκαθίσταται όχι μόνο η εμπιστοσύνη αλλά και η ομαλή χρηματοπιστωτική εργασία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τώρα αρχίζει η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και ερωτηθείς πώς θα εξοικονομηθούν τα 700 εκ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Έχουμε καλύτερες παραστάσεις και επειδή ήδη έχουμε προγραμματίσει από τις εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού, η απόφαση είναι ότι κατά 11% θα γίνουν περικοπές από σπατάλες και από δαπάνες που δεν δικαιολογούνται. Ήδη, μέσα από τις ενέργειες των Υπουργών μας έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξοικονομήσεις και εξίσου σημαντικές εξοικονομήσεις που φτάνουν τα 700 εκ. ευρώ θα επιτευχθούν και για τον προϋπολογισμό του 2014. Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει είναι η αυστηρή πειθαρχία στους δημοσιονομικούς κανόνες, κάτι που και νομοθετικά θα υιοθετήσουμε έτσι ώστε επιτέλους να υπάρχει μια δημοσιονομική πειθαρχία που θα μας διασφαλίσει και την υγεία του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος, αλλά και την πάταξη, όπου παρατηρείται, της διαφθοράς, της σπατάλης, της παραβίασης των κανόνων της χρηστής διοίκησης. Υπάρχει πάχος για να αποκοπεί έτσι ώστε ο ασθενής να είναι και υγιέστερος όταν είναι και αδύνατος, χωρίς το πάχος που παρουσιάζει. Συνήθως οι παχύσαρκοι έχουν προβλήματα και το κράτος μας είναι, δυστυχώς, εξ εκείνων των κρατών που παρουσιάζουν μια παχυσαρκία αδικαιολόγητη που είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε για να έχουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς πότε προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Πιστεύω το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να τεθούν χρονοδιαγράμματα μηνών ή ημερών, αλλά οπωσδήποτε μετά το τέλος του 2014 είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα διαφανούν τα θετικότερα των αποτελεσμάτων».

Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και είμαι βέβαιος ότι παρακολουθώντας και δίδοντας την αναγκαία πίστη – και είναι παράκληση μου να καταλάβουμε όλοι – ότι είναι καιρός να αφήσουμε πια το τραπεζικό ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα πέρα από τους όποιους σχολιασμούς που, δυστυχώς, προκαλούν μια αρνητική ψυχολογία για το συγκεκριμένο σύστημα. Αν κάποιοι θέλουν να ασκήσουν κριτική, ας την ασκήσουν στην Κυβέρνηση και στα μέτρα που παίρνει ή στα μέτρα που παραλείπει να πάρει. Αλλά ας αφήσουμε μακριά από τους πολλές φορές άστοχους σχολιασμούς, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα το οποίο πλέον μετά την έξοδο, την αναχρηματοδότηση, την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, φαίνεται ότι πια βασίζεται σε υγιείς βάσεις, έχει κάθε ελπίδα να επανέλθει σε κερδοφορία, αλλά και σε ένα δημιουργικό παράγοντα για την ανάπτυξη».

Κληθείς να πει αν έχει εξασφαλίσει συναίνεση από τα κόμματα κατά τη σύσκεψη που είχε ενωρίτερα σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν απόλυτα υπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ιδιαίτερα δε όσον αφορά τον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν πιο κάθετοι από ό,τι είμαι σήμερα εγώ».

Σε ερώτηση αν διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενόσω θα προχωρούμε πειθαρχημένα και με συνέπεια θα εφαρμόζουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις μπορώ να προβλέψω πως δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα από όσα έχουν συμφωνηθεί».

Κληθείς να πει αν έχει διαμορφωθεί άλλη άποψη αναφορικά με το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στα πολιτικά κόμματα εναπόκειται να αποφασίσουν το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου και τους σχηματισμούς που μπορεί να ακολουθηθούν, για να έχουμε ένα υγιές συγκρότημα, είτε λέγεται επενδυτική είτε τράπεζα ανάπτυξης είτε λέγεται εμπορικό τμήμα. Αυτό ανήκει αποκλειστικά στους μετόχους. Ούτε τα κόμματα μπορούν να παρεμβαίνουν και να δημιουργούν τετελεσμένα για τους μετόχους ούτε οποιοσδήποτε άλλος, είτε Κυβέρνηση είτε Κεντρική Τράπεζα ή άλλος. Συνεπώς, το κάνω ξεκάθαρο ότι αυτό εναπόκειται – ύστερα από σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη – στους μετόχους της τράπεζας, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί ότι η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας θα διαχειριστεί τα θέματα όπως θέλουν οι μέτοχοι και όχι όπως θέλει η Κεντρική Τράπεζα που είναι η Αρχή Εξυγίανσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Αντιλαμβάνομαι το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των μετόχων που προέρχονται από τη Λαϊκή και εκπροσωπούν το 18%, την ίδια ώρα γνωρίζω ότι γίνονται κάποιες διεργασίες στη Βουλή για να δουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο λόγος στο 18% και όχι στη διαχειρίστρια ή την εκκαθαρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας. Θα σεβαστώ και την όποια απόφαση θα ληφθεί κατά δημοκρατικό τρόπο και ύστερα από μελέτη, από το νομοθετικό Σώμα».