26/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Σπιταλίου 26/07/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε απόψε τον θεμέλιο λίθο του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Σπιταλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για κάποιους πολύ σημαντικούς λόγους για το Σπιτάλι αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά. Είμαι σήμερα μαζί σας για να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο για ένα μεγαλεπήβολο έργο της κοινότητας, αλλά και με την ευκαιρία της αδελφοποίησης του Σπιταλίου Λεμεσού με το Σπιτάλι Μεσσηνίας καθώς και για την έναρξη του Περιφερειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακού Εδέσματος.

Το Σπιτάλι είναι μια φιλοπρόοδη κοινότητα με πλούσια κοινωνική δράση και σημαντικές δραστηριότητες στους τομείς του πολιτισμού και της παράδοσης. Δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της κοινότητας και των κατοίκων του Σπιταλίου ήταν η αποστολή τόνων τροφίμων και ρουχισμού στο Σπιτάλι Μεσσηνίας όταν οι αδελφοί Έλληνες δοκιμάζονταν από την οικονομική κρίση, και αυτό παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι ίδιοι στην Κύπρο μετά την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τη χώρα μας.

Δυο χωριά με κοινή ιστορία, αλλά και με κοινά ήθη και έθιμα, συναντήθηκαν τον περσινό Απρίλιο για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σπιτάλι Μεσσηνίας και εκεί έδωσαν την υπόσχεση για μια κοινή πορεία και αδελφοποίηση. Θα θυμίσω τα λίγα και λιτά λόγια του κοινοτάρχη Ανδρέα Κωνσταντίνου κατά τη σεμνή, αλλά ζεστή και με πολλή αγάπη τελετή αδελφοποίησης των δυο κοινοτήτων. «Φέραμε όχι βοήθεια, αλλά την αγάπη των Σπιταλιωτών της Κύπρου προς την Ελλάδα και φεύγοντας θα πάρουμε μαζί μας την αγάπη των Ελλήνων».

Αυτή, λοιπόν, η αγάπη, η κοινή παράδοση, οι κοινές έγνοιες και οι κοινοί αγώνες που καθοδηγούν τους Έλληνες στις χρυσές διαδρομές της ιστορίας, μας φέρνουν στη σημερινή ευτυχή μέρα της ολοκλήρωσης της αδελφοποίησης των δυο κοινοτήτων της Λεμεσού και της Μεσσηνίας.

Με την ευκαιρία, καλωσορίζω στην Κύπρο τον Δήμαρχο Μεσσηνίας κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο και τον κοινοτάρχη Σπιταλίου Μεσσηνίας κ. Βασίλειο Ανδριανόπουλο που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας για το ευτυχές γεγονός της αδελφοποίησης των δυο κοινοτήτων.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Η Κύπρος μας, εκτός από ένα απέραντο μαγευτικό τοπίο ήλιου, θάλασσας και βουνού, ξεχωρίζει και για την πλούσια γευστική παράδοσή της που διατηρείται ζωντανή διά μέσου των αιώνων.

Τη γευστική αυτή παράδοση της Κύπρου έχει σκοπό να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Εδέσματος που πραγματοποιείται στο Σπιτάλι. Πρόκειται για μια γιορτή γεύσεων όπου επιλεγμένοι παραγωγοί θα συναντηθούν με το κοινό που αναζητά αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις ταυτισμένες με την κυπριακή κουλτούρα και πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Εδέσματος υπενθυμίζει σε ντόπιους και ξένους τις μεθόδους που είχαν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες και για ανάπτυξη της γεωργίας μας, σε βαθμό που σήμερα τα εξαγωγικά μας προϊόντα να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε εκείνες τις αρχέγονες παραγωγές που σήμερα, με σύγχρονους τρόπους, μπορούν καλύτερα να αποτελέσουν προϊόντα για εισροή συναλλάγματος αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές γιατί η εξαιρετική αυτή εκδήλωση τονίζει το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την προβολή των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού.

Είναι αυτές οι εκδηλώσεις που μας δένουν με τις ρίζες μας και μας κρατούν όρθιους. Οι παραδόσεις ενδυναμώνονται με εκδηλώσεις της καθημερινότητας και τις δημιουργίες των απλών ανθρώπων. Η λαϊκή παράδοση αντλεί τα θέματά της από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα ήθη, τα έθιμά τους και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τους αγώνες και τις προσδοκίες τους. Αντανακλά τον χαρακτήρα μιας περιοχής, το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνικοοικονομική θέση των ανθρώπων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού και για τον σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη συνδρομή της Πολιτείας, έχει το βαρύ καθήκον της πολιτισμικής ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών.

Ο πολιτισμός οδήγησε την Τοπική Αρχή Σπιταλίου στην απόφαση για την ανέγερση του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, τον θεμέλιο λίθο του οποίου κλήθηκα να καταθέσω σήμερα. Εύχομαι αυτό το υψηλό όραμα και τα φιλόδοξα σχέδια της Τοπικής Αρχής να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν και το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Σπιταλίου που θεμελιώνουμε σήμερα να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πολιτιστικής δραστηριότητας για το Σπιτάλι αλλά και για όλη την περιοχή. Η Κυβέρνηση, στον βαθμό που της επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους, θα στέκεται πάντοτε αρωγός και συνοδοιπόρος στην στήριξη των πρωτοβουλιών που ενισχύουν και αναβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης διαδραματίζει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά και τις τελευταίες μας προσπάθειες και παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας, κατά τρόπο που να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που επισημαίνω ότι ήδη έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε το ποσοστό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από 50% σε 85% για το 2013, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Αυτό θα έχει συνέχεια και για τα έτη 2014 και 2015, αφού η χρηματοδότηση από 50% θα ανέλθει σε 73%.

Η Κυβέρνησή μας στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα την ύπαιθρο και τα παραδοσιακά προϊόντα και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του πληθυσμού, κυρίως των νέων, της υπαίθρου. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

• Η αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς των ορεινών θερέτρων.

Η στήριξη των Τοπικών Αρχών για ανάπτυξη πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

• Η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την Εθνική Πιστοποίηση για Εγγυημένα Παραδοσιακά Προϊόντα, τα οποία θα φέρουν και σχετικό λογότυπο.

• Η αξιοποίηση των αυξημένων κονδυλίων που αφορούν την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.

• Η προβολή των οινοποιείων της Περιοχής Τροόδους, σε συνδυασμό με τους Δρόμους του Κρασιού καθώς και η προβολή των κρασιών του Τροόδους και παραδοσιακών προϊόντων όπως η κουμανταρία.

• Η παροχή βοήθειας σε νέους που ζουν στην ύπαιθρο ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο και στα χωριά τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει, τόσο το σχέδιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα όσο και το σχέδιο για τον αγροτουρισμό, να αξιολογηθούν και ως προς αυτή τη διάσταση, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και πιο προσιτά για απορρόφηση κονδυλίων.

• Η αναδιανομή κονδυλίων, μέχρι και το 1%, από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πολιτικές που αφορούν τους νέους. Αυτό προορίζεται κυρίως για τους τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος «Εγγύησης για τη Νεολαία», με βάση και τις πρόσφατες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, θέλω θερμότατα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και διά του Προέδρου τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους προκατόχους τους, για όλα όσα έχουν γίνει αλλά και για όσα προγραμματίζονται να γίνουν για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του Σπιταλίου, αλλά και της γύρω περιοχής, αναδεικνύοντας τη δράση και τον ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Εύχομαι η αδελφοποίηση των δυο κοινοτήτων Σπιταλίου, της Μεσσηνίας και της Λεμεσού, να είναι ωφέλιμη για τους κατοίκους τους και για τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ που οργανώνετε.

Σε μια εποχή που θεσμοί και αξίες απαξιώνονται επικίνδυνα, η υπενθύμιση της ιστορίας και της παράδοσης αποτελούν φάρο και οδηγό πολύτιμο».