23/7/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα που απασχολούν τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου 23/07/2013


Τα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους και τις κοινότητες Λάρνακας και Αμμοχώστου από τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κόσιη, προεξάρχοντος του ζητήματος των υψηλών τελών που καλούνται να καταβάλουν οι κάτοικοι, έθεσαν σήμερα το μεσημέρι στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο οι Δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες των δύο επαρχιών, σε συνάντηση που είχαν μαζί του στη Λάρνακα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των Δήμων και των κοινοτήτων, γιʼ αυτό και το επαναδιαπραγματεύονται και θα έχουν και τις πλάτες του Υπουργείου Εσωτερικών. Τους ενισχύουμε στις διαπραγματεύσεις τους και θα τους δώσουμε και άλλα επιχειρήματα έτσι ώστε να μειωθούν και άλλο τα τέλη των σκυβάλων».
Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο που καλείται να καταβάλει η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ύπαρξη χωματερών, ο κ. Χάσικος είπε: «Πληρώνουμε τα λάθη μας. Είναι κλασική περίπτωση κακής διαχείρισης των σκυβάλων. Δεν μπορεί σήμερα να λειτουργούν χωματερές, δεν γίνεται, και ήταν αναμενόμενο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καλείτο να πληρώσει αυτό το πρόστιμο. Τώρα, το πόσο δίκαιο είναι οι Δήμοι και οι κοινότητες που έχουν το δικό τους εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων και πληρώνουν τέλη, να υποχρεώνονται να πληρώσουν και επιπλέον πρόστιμο και ποινές διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν φρόντισε να δημιουργήσει άλλο εργοστάσιο στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, είναι άλλο θέμα».
Και πρόσθεσε: «Ήδη, το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί τη δημιουργία εργοστασίων σκυβάλων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης των τεχνικών προδιαγραφών για να προκηρυχθούν οι προσφορές».
Ο κ. Χάσικος διευκρίνισε επίσης, ότι το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ύπαρξη χωματερών φθάνει το ποσό των 10 με 11 χιλιάδων ευρώ περίπου ημερησίως και ότι αυτό το ποσό θα καταβληθεί αναδρομικά.
Ερωτηθείς για το θέμα της μετακίνησης των διυλιστηρίων, ο κ. Χάσικος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη συνομιλεί με τις εταιρείες πετρελαιοειδών στη Λάρνακα και έχει αποφασιστεί ότι τα διυλιστήρια θα μετακινηθούν εντός τριών χρόνων, θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένο χώρο στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, χωρίς κόστος για την Κυβέρνηση αφού οι εταιρείες θα φύγουν χωρίς να πάρουν αποζημίωση.