9/7/13

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης 09/07/2013

Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με αξιωματούχους της Θεματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και, συγκεκριμένα, με τον κ. Σάββα Ηλιοφώτου και την κα Λουΐζα Μαυρομμάτη, τους οποίους συνόδευε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Παπαδάκης.

Οι εκπρόσωποι της Θεματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κ.Σ. ΕΔΕΚ παρέδωσαν στον κ. Υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις του κόμματός τους αναφορικά με τον διάλογο που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, των εκπροσώπων των κομμάτων και των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με την αναγκαία αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σάββας Ηλιοφώτου είπε: «Ο κ. Υπουργός και η Κυβέρνηση έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο απέναντί τους, να καταστήσουν τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμους και Κοινότητες, βιώσιμους, μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που έχει σήμερα διαμορφωθεί, για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες ποιοτικά, γρήγορα και με το χαμηλότερο κόστος. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια και η δυνατότητα σπατάλης. Ο κ. Υπουργός, δημόσια εξέφρασε την άποψη ότι είναι έτοιμος να κάνει εκείνες τις βαθιές τομές που είναι απαραίτητες. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολλές πτυχές που συνθέτουν αυτό το θέμα και να του δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει και να αναδιοργανώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, του επισημάναμε ότι εκσυγχρονισμός και οικονομική βιωσιμότητα δεν μπορούν να υπάρξουν εάν εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λογικές, τις ίδιες προσεγγίσεις που είχαμε τα χρόνια όπου υπήρχαν χρήματα και μπορούσαμε να πληρώνουμε. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, χρειάζεται θάρρος για να ληφθούν εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις που θα φέρουν το σωστό αποτέλεσμα. Και, σίγουρα, στην προσπάθεια αυτή πρέπει να προστατεύσουμε και το σωστό οικονομικό μοντέλο που είναι το μικτό (σύστημα) που έχουμε στον τόπο μας για πολλά χρόνια. Και, ταυτόχρονα, να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα επιτρέψουν ώστε το προσωπικό να συνεχίσει να έχει τις θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς κατ’ ανάγκη να σημαίνει πως θα πρέπει να εξακολουθήσει με το ίδιο καθεστώς που υπάρχει σήμερα».

Από πλευράς του, ο κ. Χάσικος δήλωσε: «Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που έχει πει ο κ. Ηλιοφώτου. Όσο ταχύτερα ληφθούν αποφάσεις, είναι προς το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά περισσότερο και προς το συμφέρον των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι, αντιλαμβάνομαι, έχουν τις δικές τους ανησυχίες, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης που επιχειρείται, με τη βοήθεια όλων (Δημάρχων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κομμάτων), πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε λύσεις οι οποίες θα συμφέρουν τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δημότες, ευρύτερα, αλλά θα συνάδουν και με την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο τόπος».